Soutěžní florbal se na ZČU hraje už deset let. Naváže na loňský úspěch?

Sport Studující Úspěchy

V aktuálním ročníku Univerzitní florbalové ligy proti sobě stojí sedm týmů složených ze všech fakult. Kromě samotné hry se studenti podílejí také na organizaci zápasů.

AC Milan, drink team, Southern Boys, Forsee, Tvoje máma, 5+0 a Predators. Těchto sedm týmů se v aktuálním akademickém roce na Západočeské univerzitě přihlásilo do Univerzitní florbalové ligy (UFL), která vstoupila do jubilejního desátého ročníku. Florbalisté před sebou mají výzvu – navázat na obrovský úspěch z loňského ročníku, kdy vítěz plzeňské části soutěže, tým Valda Gang, přivezl na západ Čech mistrovský pohár pro nejlepší tým roku 2019.

Bylo to poprvé, kdy tým ze Západočeské univerzity tuto trofej získal. Valda Gang nejprve suverénně ovládl základní část UFL v Plzni a svoji kvalitu stvrdil na finálovém turnaji v Praze. Po výsledcích 5:0 a 2:2 postoupil do semifinále z druhého místa ve skupině, v semifinále si poradil s Prahou 5:3 a ve finále porazil Brno 3:2 po samostatných nájezdech. Úspěch umocnil fakt, že v plzeňském regionu hraje Valda Gang až třetí nejvyšší florbalovou soutěž, zatímco Praha, Brno či Pardubice disponují hráči z nejvyšší soutěže a reprezentanty ČR.

Valda Gang dominoval soutěži celý loňský rok, pouze v superfinále play off plzeňské UFL se musel sklonit před týmem Tvoje máma, který po skvělém výkonu dosáhl překvapivého, ale zaslouženého vítězství. Podle vedoucího UFL Pavla Červenky z katedry tělesné výchovy a sportu Fakulty strojní je právě Tvoje máma favoritem letošního ročníku plzeňské skupiny UFL.

A jak vlastně aktuální ročník UFL na Západočeské univerzitě vypadá?

Týmy hrají základní část soutěže systémem každý s každým, následuje play-off. Nejlepší družstvo po základní části postoupí do celostátního finále, vítěz play off získá putovní pohár a voucher na nákup sportovního materiálu. „V sedmi týmech je 117 hráčů – v drtivé většině studentů všech fakult napříč Západočeskou univerzitou či absolventů. Čeká je celkem 63 zápasů, které se hrají vždy v pondělí a ve středu večer. Soutěž UFL ročníku 2019/20 se již rozběhla, je odehráno šest zápasů a do Vánoc stihneme odehrát dvě kola,“ říká Pavel Červenka.

UFL se na Západočeské univerzitě hraje od akademického roku 2010/2011. Počet týmů se mění, rekordní byl ročník 2015/2016 s dvanácti týmy – nejde přitom o mužstva, protože v týmech jsou studenti i studentky. Nastupují ale také absolventi, kteří florbal rádi hrají i po ukončení studia. „Podmínkou ligy ale je, že v týmu musí být alespoň 50 procent studujících,“ říká Pavel Červenka s tím, že studenti a studentky nesbírají zkušenosti jen s čísly na zádech a hokejkami v rukou: „Dva týmy vždy hrají zápas, třetí tým se stará o pořádání zápasů – připravuje hřiště, obstarává časomíru, plní funkci rozhodčích, píše a odevzdá zápisy, které musí splňovat všechny náležitosti.“

Pro potřeby ligy vznikla v sezóně 2013/14 ve spolupráci se studenty Fakulty aplikovaných věd webová stránka florbal.zcu.cz, která slouží pro komunikaci vedení UFL s týmy, hráči i rozhodčími a pro informovanost veřejnosti a zájemců o hru. Liga má i facebook UFL Plzeň.

Studenti se na ZČU florbalem zkrátka baví. „Lize i jim přejeme dobrou kondici a pevné zdraví do dalších let,“ dodává Pavel Červenka.

Galerie


Plzeňský Valda Gang, loňský mistr republiky.

Fakulta strojní

Pavel KORELUS

17. 10. 2019