Na konferenci ZČU a biskupství se hovořilo o křesťanství a vlastenectví

Beseda Konference Univerzita

U příležitosti 80. výročí vlasteneckého kázání Mons. Bohumila Staška u kostela svatého Vavřince u Domažlic uspořádalo Biskupství plzeňské a Západočeská univerzita v Plzni konferenci Národní identita ve sjednocené Evropě.

„Víra křesťanská a vlastenecká jsou rodné sestry,“ zazněla v aule Filozofické fakulty v Jungmannově ulici známá slova Bohumila Staška. Po úvodních vystoupeních biskupa plzeňského Tomáše Holuba a rektora ZČU Miroslava Holečka na ně ve své řeči odkázal první z hostů, děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Stanislav Balík. „Potřebujeme vlastenectví více civilní a méně silácké,“ nechal se slyšet.

Po Stanislavu Balíkovi se slova ujali kněz, teolog a filozof Tomáš Halík, rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Tomáš Machula, odborný asistent na katedře politologie a mezinárodních vztahů Fakulty filozofické ZČU Petr Krčál a také senátor Václav Hampl.

Národní identita ve sjednocené Evropě chtěla především připomenout postavu římskokatolického kněze a politika Bohumila Staška a jeho odvážné vlastenecké kázání , při němž 13. srpna 1939 nepřímo napadl okupaci Československa. Na základě tohoto kázání a pro svou protinacistickou činnost byl Stašek 1. září 1939 zatčen a do konce války vězněn v koncentračním táboře Dachau.

Příspěvky konference se však nezaměřovaly jen na historii, ale kladly rovněž otázky týkající se dneška. Přednášející tak diskutovali spolu s posluchači například nad povahou českého národa a vlasti v kontextu současných témat spjatých s naším členstvím v Evropské unii.

Galerie


Fakulta filozofická

Naděžda Hlaváčková

21. 10. 2019