Sametovou revoluci připomněla také debata o svobodě médií

Konference Univerzita Veřejnost

Fakulta filozofická ZČU pozvala k jednomu stolu Marka Wollnera, Petra Vichnara, Petra Jurka a Přemysla Rosůlka.

K akcím, jimiž Západočeská univerzita připomněla studentům i veřejnosti letošní výročí sametové revoluce, patřila také debata 30 let svobody médií. V aule budovy v Jungmannově ulici ji pořádala Fakulta filozofická, která zvala na setkání se zajímavými osobnostmi.

U jednoho stolu se setkali moderátor a šéfredaktor reportážní publicistiky České televize Marek Wollner, jeho kolega, sportovní komentátor a moderátor Petr Vichnar, vedoucí katedry politologie a mezinárodních vztahů Fakulty filozofické Petr Jurek a politolog Přemysl Rosůlek z téže katedry. Debatu moderoval děkan pořádající fakulty David Šanc.

Marek Wollner a Petr Vichnar popisovali, jak se za uplynulá tři desetiletí proměnila tuzemská mediální scéna, co novinářům práci usnadnilo a také co ji zkomplikovalo, jak kartami zamíchal nástup nových médií a co a jak mohou ovlivňovat jejich měnící se vlastníci. Politologové Petr Jurek a Přemysl Rosůlek se pak roli a potřebě médií ve svobodné společnosti věnovali podrobněji a studentům dali hned několik námětů k zamyšlení nebo rovnou k otázkám, jež mohli klást ve druhé části debaty.

Západočeská univerzita u příležitosti výročí sametové revoluce také věnovala Plzni portrét Václava Havla, při Slavnostním zasedání vědecké rady ocenila vůdčí osobnosti studentských protestů z roku 1989, studenti Fakulty filozofické i Fakulty pedagogické se zapojili do oslav přímo v neděli 17. listopadu a už o měsíc dříve rozezněl budovu Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara koncert Radost ze svobody.

Galerie


Fakulta filozofická

Pavel KORELUS

19. 11. 2019