Centrum NTIS se představuje na veletrhu chytrých řešení

Univerzita Věda Veřejnost

Návštěvníci mohou v Norimberku vidět couvající autonomní auto, průmyslového robota nebo panel Internetu věcí.

Výzkumné centrum NTIS Fakulty aplikovaných věd ZČU vystavuje společně s partnerskou firmou REX Controls na mezinárodním veletrhu Smart Production Solutions, který se do 28. listopadu koná v Norimberku.

Veletrh s třicetiletou historií je už etablovaná událost, která nabízí veškeré produkty zaměřené na automatizaci a systémy pro chytrou výrobu.

Stánek centra NTIS si pro návštěvníky připravil tři zajímavé živé exponáty. První z nich, Amazing reversing, je autonomní auto, které umí couvat až se sedmi přívěsnými vozíky najednou. „Naše ukázka demonstruje couvání návěsu s přívěsem,“ popisuje za NTIS marketingový manažer Ondřej Severa.

Dalším exponátem je průmyslový robot Stäubli, kterého lze naučit například projet bludištěm. Robot je jednoduše programovatelný pomocí 3D myši, která se používá při kreslení CAD výkresu.

„Posledním exponátem je Industrial IoT panel zaměřený na technologie Internetu věcí. Panel ukazuje využití komunikačních protokolů jako MQTT, OPC UA a webových služeb využívajících REST,“ dodává Ondřej Severa.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Pavel KORELUS

27. 11. 2019