RTI získalo vybavení pro rozvoj technologií obrábění

Projekt RTI umožnil pořídit vybavení pro výzkum obrobitelnosti žárových nástřiků a laserových návarů na funkčních tvarově složitých plochách.

Regionální technologický institut (RTI), výzkumné centrum Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni, úspěšně ukončil projekt „Rozvoj technologií obrábění v RTI“, financovaný z Operačního programu Výzkum, vývoj a inovace (OP VaVpI). Rozvoj žárových nástřiků a laserových návarů vede k masivnějšímu využívání těchto technologií v oblasti výroby funkčních ploch, zejména u forem a zápustek. Díky použití těchto technologií se podaří docílit výrazného zvýšení užitných vlastností funkčních ploch, což má pozitivní dopad na vyšší produktivitu, kvalitu a spolehlivost v průmyslové výrobě. Každá žárově nastříkaná či laserově navařená tvarově složitá plocha vyžaduje efektivní obrobení se značným důrazem na požadovanou kvalitu – integritu povrchu.

Vysokoposuvové obráběcí centrum a integrovaný CAD/CAM systém, pořízený v rámci projektu v hodnotě více než 10,7 milionu korun, využije osm výzkumných pracovníků RTI. Projekt byl financován částkou 9,1 mil. korun z fondů Evropské unie a 1,6 mil. korun ze státního rozpočtu. Rozšiřuje nejen výzkumný potenciál RTI, ale posiluje také kvalitu i rychlost transferu technologií a znalostí do praxe a spolupráci s aplikační sférou. Zároveň umožňuje zpětný přenos nových poznatků z aplikační sféry do výzkumného procesu a vzdělávací činnosti.

Fakulta strojní

25. 01. 2016