Na Fakultě strojní ZČU vznikl UNI.Space

Spolupráce Tisková zpráva Univerzita

V budově Fakulty strojní (FST) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) byl v úterý 10. prosince slavnostně otevřen prostor ŠKODA UNI.Space. Studenti se tu mohou setkávat, tvořit, pracovat na společných projektech i relaxovat. Západočeská univerzita v Plzni je třetí univerzitou v České republice, kde společnost ŠKODA AUTO víceúčelovou zónu pro studenty vytvořila. 

 „Společnost ŠKODA AUTO dlouhodobě patří k našim důležitým průmyslovým partnerům. Studentům poskytuje možnosti stáží nebo motivační programy, spolupracujeme také v oblasti vědy a výzkumu. Relaxační prostor, který vybudovala na naší fakultě, zatraktivní a zpříjemní prostředí, kde studenti tráví spoustu času,“ říká děkan FST Milan Edl. UNI.Space, vybudovaný společností ŠKODA AUTO, se nachází v 2. patře budovy Univerzitní 22, kde Fakulta strojní ZČU sídlí. Po VŠ Pardubice a VUT Brno je ZČU třetí univerzitou, kde studenti mohou UNI.Space využívat.      

„Těší nás, že dnes můžeme slavnostně otevřít UNI.Space právě na Západočeské univerzitě, se kterou dlouhodobě spolupracujeme, a je naší strategickou partnerskou univerzitou. Doufám, že prostor bude studentům dobře sloužit a budou ho naplno využívat. Rádi bychom zde do budoucna umístili i interaktivní 3D instalaci, která studentům přiblíží nové trendy v automobilovém průmyslu,“ říká Adéla Opekarová, koordinátorka spolupráce se školami ze společnosti ŠKODA AUTO.

Prostoru dominuje modulární sestava sedací souprava s 98% recyklovanými potahy, což podle zástupců Škoda AUTO vyjadřuje respekt společnosti k využívání obnovitelných zdrojů a šetrnost k životnímu prostředí. Design vytvořilo studio Koncept 6 production v industriálním duchu s akcentem na street art. Autorem je respektovaný český streetartový umělec a člen týmu ŠKODA Design Marek Piano Kedzierski, který během slavnostního otevření oživil koncepční skicu ŠKODA VISION RS barvami a 3D efekty přímo před studenty.

V budoucnu by se měl součástí nového prostoru stát také UniPoint - místo, kde budou k dispozici veškeré informace o ZČU, a to především pro žáky středních a základních škol, kteří univerzitu navštěvují při školních exkurzích, dětských univerzitách a dalších příležitostech.

foto: ŠKODA AUTO


Galerie


Přestřižením pásky prostor otevřely Eva Krauzová z FST (vlevo) a Adéla Opekarová ze Škoda AUTO.

Klíč od UNI.Space převzal Martin Melichar z Fakulty strojní.

Fakulta strojní

10. 12. 2019