Sdružení českých umělců grafiků Hollar ocenilo Františka Hodonského z Fakulty pedagogické

Úspěchy Výstava

Grafiky Františka Hodonského si získaly porotu svojí "suverénní výtvarností a neutuchající invencí".

Cena Sdružení českých umělců grafiků Hollar byla Františku Hodonskému udělena 4. prosince v rámci vernisáže XXV. ročníku Festivalu komorní grafiky v galerii Hollar. Ten se koná každoročně již celé čtvrtstoletí. O udělení ceny rozhodla komise ve složení: Alena Laufrová (předsedkyně komise, kurátorka výstavy), Jana Hubatková, Ditta Jiřičková, Patrik Hábl, Pavel Hora a Ivan Špirk.

Prof. ak. mal. František Hodonský je malíř, grafik a pedagog. Od roku 2018 působí na katedře výtvarné výchovy a kultury Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni. V letech 1990–1997 vedl ateliér krajinářské a figurativní malby na Akademii výtvarných umění v Praze, poté do roku 2012 řídil ateliér současné malby na Akademii umění v Banské Bystrici a v rozmezí let 2012–2015 stál v čele ateliéru grafiky na ART & DESIGN INSTITUTU.

„Komorní grafika, stejně jako velký formát, vyžaduje naprosté soustředění, aby na sebe sedl soutisk barev, kompozice atd. Na formát komorní grafiky si musí autor zvyknout. Může sloužit i jako ilustrace, novoročenka nebo skica ke vzniku větší monumentální grafiky, jakou je třeba dřevořez, a ve svém závěru má stejnou hodnotu,“ přibližuje František Hodonský, který se komorní grafikou zabývá již řadu let. Tvoří ji technikou linořezu, dřevořezu, případně litografie. „Komorní grafika je vhodným artefaktem pro sběratele, je cenově přístupná a navíc lze u tohoto formátu uplatnit nečekanou další dimenzi grafického projevu,“ říká oceněný výtvarník, jehož díla, která v galerii Hollar vystavuje, jsou vytvořena formou barevného dřevořezu.

Práce Festivalu komorní grafiky budou v galerii Hollar (Praha, Smetanovo nábřeží 6) k vidění do 22. prosince.


Galerie


Fakulta pedagogická

10. 12. 2019