Ministerstvo školství ocenilo vědce z výzkumného centra NTC

Univerzita Úspěchy Zaměstnanci

Cenu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2019 získal také muž, který vyvinul inovativní řešení takzvaných vanadových průtočných baterií.

Ing. Jiřího Vránu, Ph.D. z výzkumného centra NTC Západočeské univerzity ocenilo ministerstvo školství za výsledky v doktorském studijním programu, který absolvoval na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Vědec se zabývá výzkumem distribuovaných elektrochemických úložišť energie, v rámci kterého vyvinul inovativní řešení vanadových průtočných baterií.

Redoxní průtočné baterie se jeví jako jeden z nejvhodnějších systémů pro ukládání energie. Jejich výkon a kapacitu lze nezávisle nastavit, mají extrémní životnost a vysokou účinnost. Jiří Vrána v dizertační práci představil vyspělou technologii vyvinutých vanadových redoxních průtočných baterií s důrazem na jednu z klíčových komponent, iontově-výměnnou membránu.

„Vanadové redoxní průtočné baterie jsou flexibilním modulárním systémem pro ukládání elektřiny s vysokou účinností, který je orientovaný zejména na větší měřítka. Systém je nehořlavý a nevýbušný, maximálně recyklovatelný i po skončení životnosti převyšující až 25 let. Výhodou jsou minimální nároky na údržbu. Z praktického hlediska je zajímavá vysoká škálovatelnost systému. V úložišti je totiž možné nezávisle nastavit výkon volbou aktivní plochy prostřednictvím bateriových svazků a kapacitu objemem elektrolytů na bázi vanadu,“ vysvětluje Jiří Vrána.

V rámci výzkumného centra NTC se Jiří Vrána i nadále zabývá rozvojem baterií na pracovišti, kde vyvinuli svazek pro vanadovou redoxní průtočnou baterii. V současnosti se autorský kolektiv věnuje i vývoji pokročilých úložišť na bázi redoxních průtočných baterií s organickými elektrolyty v rámci výzkumného a inovačního projektu HIGREEW (Affordable High-performance Green REdox floW batteries), jehož cílem  je design, vývoj a ověření technologie s organickými elektrolyty na vodné bázi. „Tento systém by měl mít ještě lepší recyklovatelnost právě díky organickým elektrolytům. Prototyp baterie bude testován a ověřen v rámci pilotní testovací stanice partnera projektu Siemens Gamesa ve Španělsku. Jedná se o projekt z výzvy LC-BAT-04-2019, který byl podpořený Evropskou komisí pod č. 875613,“ dodává Jiří Vrána.

Při předávání Cen Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v oblasti vysokého školství, vědy a výzkumu za rok 2019 získala ocenění také didaktička Fakulty pedagogické ZČU Lucie Rohlíková.

Foto: MŠMT

Galerie


Na snímku jsou (zleva) náměstek MŠMT pro vysoké školy, vědu a výzkum Pavel Doleček, Jiří vrána a ministr školství Robert Plaga.

Nové technologie - výzkumné centrum

Pavel KORELUS

17. 12. 2019