Výzkumníci centra NTIS a katedry kybernetiky uspěli v mezinárodní soutěži

Úspěchy Věda Zaměstnanci

Trio kybernetiků přivezlo ocenění z nejvýznamnější mezinárodní konference v oblasti počítačového vidění.

Kybernetici Marek Hrúz, Jakub Kanis a Zdeněk Krňoul z výzkumného centra NTIS a katedry kybernetiky Fakulty aplikovaných věd ZČU získali první cenu v soutěži HANDS19 Challenge. Soutěž byla součástí mezinárodního workshopu Observing and understanding hands in action, organizovaného Imperial College London, a zaměřila se na vyhodnocení odhadu 3D pózy ruky na základě hloubkového nebo barevného obrazu, zatímco ruka drží nebo nedrží různé předměty.

Marek Hrúz, Jakub Kanis a Zdeněk Krňoul navrhli nejlepší software pro výzvu Task 2, zaměřenou na odhad 3D pózy ruky z hloubkového obrazu, kdy ruka uchopuje objekt a osoba jím manipuluje z vlastního pohledu.

Hlavním cílem této soutěže bylo posoudit přesnost současných přístupů z hlediska odhadu tvaru ruky, různých úhlů pohledu na ruku a úchopů objektu. Soutěžící měli k dispozici standardizovaný soubor dat a hodnotící protokol, softwarová řešení byla analyzována a seřazena podle jejich výkonu v uvedených rovinách. Vyhlášení vítězů a předání cena se uskutečnilo při nejvýznamnější mezinárodní konferenci v oblasti počítačového vidění International Conference on Computer Vision 2019 v Jižní Koreji.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Ondřej Severa

08. 01. 2020