Vrcholoví sportovci ZČU mohou využít stipendium

Sport Studium

Na Západočeské univerzitě (ZČU) startuje projekt podpory studentů s mimořádnou sportovní výkonností. Špičkoví sportovci z řad studentů, kteří se připravují na vrcholové soutěže v olympijských sportech na úrovni mistrovství světa, mistrovství Evropy, olympijských her, akademického mistrovství světa nebo univerziády, mohou být zařazeni mezi jedenadvacítku podporovaných elitních sportovců ZČU.

Západočeská univerzita získala od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) kvótu na podporu 21 sportovců. Přesně takový počet studentů může každý měsíc na svůj účet dostávat stipendium MŠMT ve výši od tří do deseti tisíc korun, podle své výkonnostní kategorie. Finanční podpora má mladým sportovcům pomoci více se soustředit na sportovní přípravu a zároveň plnohodnotně studovat na vysoké škole.

„Podpora sportovně nadaných vysokoškoláků, kterou ministerstvo školství zavádí, je významným krokem. Zlepší životní situaci sportovců, umožní jim zůstat u svého trenéra, ve svém klubu i rodném městě. Velice nás těší, že projekt Western Stars mohl posloužit ministerstvu školství jako inspirace,“ říká koordinátor programu Václav Salcman.

Podpora ze strany ministerstva je součástí projektu, na kterém se podílí Centrum tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické a katedra tělesné výchovy a sportu Fakulty strojní. 21 vybraných sportovců ZČU bude mít k dispozici celkem tři asistenty, a to Ondřeje Vodrážku, Adrianu Ujkanovičovou a Petra Košika, kteří jim budou pomáhat při plnění studijních povinností a stanou se prostředníky v komunikaci s trenéry a učiteli.

Informace a kontakty jsou k dispozici na facebookovém profilu a webu Centra tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické. Kontaktní osoba Petr Košik (mobil: 602 435 833, e-mail: kosik67@gmail.com).

Fakulta pedagogická

Šárka Stará

12. 02. 2020