Kurt Gebauer v Národní galerii

Univerzita Veřejnost Výstava

Členové katedry výtvarné výchovy a kultury Fakulty pedagogické ZČU v Plzni srdečně gratulují profesoru Kurtu Gebauerovi k velkolepé výstavě ve Veletržním paláci.

Od 6. března do 27. září 2020 probíhá ve Veletržním paláci v Praze retrospektivní výstava šedesáti let tvorby sochaře Kurta Gebauera. Výstavu spolu se zástupci Národní galerie zahájil 5. března ministr kultury Lubomír Zaorálek. Prostor Veletržního paláce doslova vyplnila lidská těla – počet návštěvníků vernisáže byl odhadnut na neuvěřitelných 7500.

Pojetí živé figurace sochaře, ale i malíře Kurta Gebauera je jen těžko zařaditelné. Pečlivé studie prožívané skutečnosti lidského těla, jednou oslavy radostného života a přírody, jindy bryskní obžaloby společenské absurdity, groteskní, ironické i poeticky smutné, jej řadí mezi velké postavy českého 20. století dalším ztělesněním poetiky malého velkého člověka. Postavy, která nemění dějiny silou, ale vyprávěním, jemným humorem a hlubokou lidskostí,“ uvedl ředitel Sbírky moderního a současného umění Veletržního paláce Michal Novotný.

Galerie


Fakulta pedagogická

Věra Uhl Skřivanová

09. 03. 2020