Fakulta pedagogická nabízí pomoc na webu Pro vás a vaše děti

covid-19 Tisková zpráva Veřejnost

Od vyhlášení nouzového stavu začali studenti Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) organizovat hlídání děti zdravotnického personálu v nemocnici Privamed, doučovat, šít roušky, nosit nákupy seniorům a řešit další nesnáze jednotlivců i institucí. Vědí o nich díky facebookové skupině Pomáháme v Plzeňském kraji, kterou fakulta v polovině března založila. Kompletní nabídku pomoci, ale také výukové materiály a tipy pro učitele a rodiče, jak se v současné době věnovat vzdělávání dětí, fakulta nově zpřístupnila na webu Pro vás a vaše děti. Doporučení, rady a informace na ní budou průběžně přibývat.

„Pomoc našich studentů a zaměstnanců je velmi různorodá. Jsem hrdý, jak rychle zareagovali a začali hledat cesty, kde a jak být co nejužitečnější. Myslím, že všichni zasluhují velký respekt a uznání,“ komentuje zapojení studentů i zaměstnanců děkan Fakulty pedagogické Pavel Mentlík.

Děti zdravotnického personálu v nemocnici Privamed hlídají dobrovolníci z řad studentů učitelství už od 16. března. Začali s dvanácti dětmi, nyní se počet snižuje. Ohlasy dětí jsou velmi pozitivní. „Podle některých zaměstnanců má prý Privamed tu nejlepší školku, kam chtějí děti chodit, i když maminky nemají směnu a do práce nemusí,“ říká s úsměvem děkan Pavel Mentlík. Pro hlídání nemocnice vyhradila jednu kancelář s hygienickým zařízením mimo nemocniční provoz a zajistila stravu a pojištění pro děti i studenty.

Krátce po vyhlášení nouzového stavu také fakulta založila facebookovou skupinu Pomáháme v Plzeňském kraji. Jejím prostřednictvím propojuje dobrovolníky s těmi, kdo potřebují například donést nákup, doučovat děti nebo cokoliv dalšího. Skupina má přes osm set členů a zapojeni jsou do ní studenti napříč fakultami ZČU i široká veřejnost. Díky jejich vzájemné spolupráci už se podařilo vybavit rouškami několik domovů pro seniory, nemocnice nebo prodejny potravin, desítky dětí využívají on-line doučování a sdílejí se různé rady a tipy. Studenti Fakulty pedagogické tak už zareagovali na mnoho žádostí, například také pomáhají v dětských domovech.

Svou pomoc ale fakulta orientuje také na oblast didaktickou. V druhé polovině března vytvořili didaktici fakulty s odborníky z oddělení Celoživotní a distanční vzdělávání ZČU podpůrné materiály pro zajištění on-line výuky. Zaměřili se přitom nejen na to, jaké možnosti učitelé mají po technické stránce, ale sestavili i doporučení, jak k on-line výuce přistupovat metodicky a jak o ní přemýšlet. Náměty, zpracované přehledně do tří infografik, se mimo jiné staly součástí speciálního webu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR NaDálku. 

Podobně jako další pracoviště ZČU se Fakulta pedagogická zapojila do celosvětového projektu Folding@Home, který pro hledání léku proti nemoci COVID-19 využívá volný výpočetní výkon počítačů. Pomáhají ale také 3D tiskárny fakulty, které vyrábí ochranné štíty pro lidi se zvýšeným rizikem nákazy novým koronavirem.

Veškeré aktivity, které plzeňská Fakulta pedagogická nabízí veřejnosti, jsou nyní zveřejněny na webu Pro vás a vaše děti dostupném ze stránek fakulty fpe.zcu.cz. Učitelé a rodiče tam najdou také výukové materiály a tipy, které jim pomohou zvládnout výuku v současné situaci.

Galerie


student Fakulty pedagogické ZČU a dobrovolník Dominic Jačka

Fakulta pedagogická

Šárka Stará

08. 04. 2020