Česko-bavorský workshop proběhl letos on-line

Spolupráce Studium Studující

Jako každoročně se v polovině května uskutečnil závěrečný workshop certifikátového programu Kompetence pro česko-bavorský příhraniční region. Původně měli studenti ZČU vyjet na několik dní na partnerskou univerzitu do Řezna a v rámci komunikační praxe společně s bavorskými studenty představit a vzájemně diskutovat přeshraniční témata své dvousemestrální práce. Kvůli zavřeným hranicím bylo ale potřeba improvizovat a workshop se nakonec uskutečnil on-line prostřednictvím dvoudenní videokonference.

Program on-line workshopu v němčině začínal ve čtvrtek 14. května v 10:00, kdy pronesla úvodní slovo garantka certifikátového programu Daniela Blahutková. Následovala přednáška bavorského hosta a diskuze, načež vždy tři studenti představili své prezentace. Po přednáškách i prezentacích se rozběhla živá diskuze, do níž se zapojovali postupně všichni studenti, což bedlivě kontrolovala garantka předmětu Kulturní praxe v příhraničí Lada Wagnerová. Jazykovou stránku projevu sledovala rodilá mluvčí Julie Průcha-Wittmann a celou videokonferenci moderovala Jitka Paitlová.

Velké poděkování patří nejen dobře připraveným studentům, ale také dvěma bavorským hostům, kteří se s námi podělili o autentické zkušenosti z druhé strany (toho času uzavřené) hranice. Ve čtvrtek byl hostem Karl Reitmeier, bavorský novinář píšící o českých tématech, který s certifikátovým programem na ZČU pravidelně spolupracuje. V pátek 15. května se role hosta ujal Dominik Fechner, student univerzity v Řezně, který certifikát na bavorské straně absolvoval minulý rok a dokonce byl v zimním semestru tohoto akademického roku studentem na Erasmu na katedře filozofie v Plzni. Aktuální postřehy hostů z Bavorska vhodně doplnily prezentace studentů na téma česko-bavorské pracovní právo, hospodářské vztahy, dopravní spojení, pivní produkce, výuka jazyků či barokní umění.

Certifikátový program Kompetence pro česko-bavorský příhraniční region byl pilotně podpořen Evropským fondem pro regionální rozvoj. Nyní máme úspěšně za sebou již třetí rok a těšíme se na další. Studenti celé univerzity si mohou zapsat vybrané doplňkové předměty a získat certifikát k diplomu. 

Více informací na facebooku a webu katedry filozofie.

Galerie


Fakulta filozofická

Naděžda Hlaváčková

01. 06. 2020