Vydavatelství ZČU zahájilo distribuci e-publikací

Vydavatelství ZČU navázalo zkraje roku 2016 spolupráci se společností EBSCO, jejímž prostřednictvím chce své publikace v elektronické formě nabídnout milionům koncových uživatelů a desítkám tisíc institucí po celém světě.

Vydavatelství Západočeské univerzity v Plzni vydává ročně kolem stovky nových tištěných titulů. Tituly Vydavatelství ZČU pokrývají širokou škálu technických i společensko-vědních oborů. Doposud byly všechny prodejné publikace nabízeny pouze v tištěné formě a zájemci je mohli zakoupit buď na e-shopu vydavatelství nebo v některé ze tří kamenných prodejen. To se nyní mění.

Vedoucí Vydavatelství ZČU, Jakub Pokorný, nastiňuje: „V elektronickém obsahu vidíme velkou budoucnost. Publikování touto cestou nenabízí jen nové cesty distribuce, ale rozšiřuje i stávající možnosti grafického zpracování našich publikací. Chceme čtenářům nabídnout obsahově i obrazově bohaté, a přitom přehledné elektronické publikace.“

Ve spolupráci se společností EBSCO má Západočeská univerzita v plánu své publikace šířit do celého světa, a zviditelnit tak výzkumnou práci akademických pracovníků. EBSCO k tomu představuje ideálního partnera. EBSCO Information Services je předním poskytovatelem elektronických informačních zdrojů a služeb pro knihovny celého světa. Společnost má více než 8 200 discovery zákazníků ve více než 100 zemích a její produkty slouží milionům koncových uživatelů a desítkám tisíc institucí.

Ředitelka Univerzitní knihovny ZČU Miloslava Faitová, pod níž vydavatelství spadá, k tomu říká: “Věřím, že spolupráce se společností EBSCO zpřístupní publikace univerzity čtenářům ze všech koutů světa a že se tato spolupráce bude i nadále úspěšně rozvíjet.”

Server EBSCO eBooks, kde bude možné elektronické publikace univerzity zakoupit, nyní nabízí více než 700 000 elektronických knih a audioknih.

Ve Vydavatelství ZČU již připravili několik pilotních titulů a pracují na dalších. „Rádi bychom v budoucnu většinu našich publikací vydávali souběžně v tištěné i elektronické formě,“ dodává Jakub Pokorný. V jednání je i spolupráce s jedním tuzemským distributorem elektronických publikací.

Galerie


Univerzitní knihovna

Jakub Pokorný

18. 02. 2016