Premiéra ZČU na virtuálních vzdělávacích veletrzích

Spolupráce Studium Univerzita

Ani v době uzavřených hranic a sociálního distancování se nezastavila zahraniční propagace studia na Západočeské univerzitě v Plzni. V průběhu června se představitelé ZČU poprvé zúčastnili mezinárodních virtuálních veletrhů nabízejících vysokoškolské studium zájemcům z několika kontinentů. Z pohodlí svých pracoven jsme postupně oslovili potenciální studenty ze Střední Asie, Ruska, Vietnamu, Indie, Ukrajiny, Gruzie a Ázerbájdžánu, abychom na závěr virtuálně zavítali do celé řady zemí Latinské Ameriky. Akcí se celkem zúčastnilo více než 13 tisíc registrovaných návštěvníků.

Pořadateli veletrhů byly renomované společnosti Begin Group FPP EDU Media, jež se věnují on-line propagaci současně s pořádáním klasických studentských veletrhů, kterých se ZČU v minulosti několikrát zúčastnila. Přestože pro organizátory nejsou virtuální veletrhy ničím novým, koronavirová krize pro ně byla velkou šancí nabídnout služby mnohem většímu množství účastníků z řad vzdělávacích institucí i zájemců o studium a přesvědčit o jejich efektivitě i ty, kteří se jim dosud vyhýbali.

Na všech uvedených akcích byla naše univerzita propagována jako celek, na jednotlivých veletrzích navíc speciálně nabízela studium na některé ze tří fakult, jejichž představitelé projevili zájem o aktivní účast. Fakulta elektrotechnická se přednostně prezentovala v oblastech s předpokládaným zájmem o anglické studijní programy, Fakulta aplikovaných věd a Fakulta ekonomická hrály prim v regionech, kde se očekával zájem o bezplatné studium v češtině. Součástí nabídky byly i přípravné a intenzivní kurzy Ústavu jazykové přípravy.

A jak účast na takovém veletrhu vypadá? Každá univerzita má na portálu akce svůj vlastní virtuální stánek, který si přizpůsobí podle svých potřeb. Návštěvníkovi se po vstupu zobrazí základní textové a obrazové informace o instituci, pomocí odkazů pak může pokračovat na webové stránky a videa nebo si stáhnout nejrůznější informační materiály. Kromě toho jsme na každém veletrhu měli k dispozici jednu či dvě videoprezentace na platformě ZOOM a vlastní chatovací místnost, kde jsme čtyři hodiny odpovídali na dotazy návštěvníků. Díky tomu, že návštěvníci při registraci uvádějí, o jaký typ a zaměření studia mají zájem, jsou přednostně směrováni na stánky s nabídkou odpovídající jejich prioritám. 

Po skončení veletrhů jsme od organizátorů obdrželi statistiky návštěvnosti spolu se seznamy registrovaných návštěvníků, kteří sledovali naše prezentace nebo navštívili náš stánek a chat, mohli jsme se jim tedy zpětně připomenout a ještě jednou vyzdvihnout přednosti studia na ZČU.

Latinskoamerický veletrh se bude v září opakovat, neboť byl masivně napaden hackery, což paralyzovalo zejména chat s návštěvníky. Zdá se, že v době koronavirové krize, která propagační aktivity omezila na virtuální prostor, mohou být i tyto akce lákavým cílem hackerských útoků.  V novém, podzimním termínu se bude konat i první virtuální veletrh pro čínské zájemce o studium, který byl původně plánován na polovinu června, ale v důsledku restrikcí na čínském internetu nebyl organizátor schopen zajistit dostatečnou předchozí propagaci akce.

Účast na virtuálních veletrzích pro nás byla velkou výzvou a příležitostí seznámit se s novými formami propagace. Přestože osobní kontakt zřejmě nic nenahradí, internetové propagační akce jsou zejména v době omezeného fyzického setkávání velmi aktuální. Kromě toho umožňují oslovit zájemce z více zemí zároveň a z oblastí dále od hlavních center, zacílit propagaci na předem vybrané publikum a v neposlední řadě i obsáhnout více oblastí s nižšími náklady. Na virtuální veletrhy se proto opět vrátíme, a to už 23. a 24. července, kdy budeme přítomni na ukrajinském on-line veletrhu nahrazujícím zrušený jarní vzdělávací veletrh v Kyjevě, kterého se účastníme pravidelně. Na podzim nás dále čekají dva virtuální veletrhy v Latinské Americe a po jednom v Číně a Jihovýchodní Asii.

Červnové veletrhy byly podpořeny z ESF projektu ZČU, ostatní jsou hrazeny z prostředků IP a vlastních zdrojů součástí.


Galerie


FEL

FEK

FAV

International Office

Michal Vaněk

20. 07. 2020