ZČU se představila na veletrhu v Jihoafrické republice

Mezinárodní vzdělávací veletrh přiblížil ve dnech 15.-18. února pod značkou Study in Europe možnosti studia v Evropě.

Západočeská univerzita v Plzni se veletrhu zúčastnila jako jediná univerzita z České republiky spolu se zastoupením české ambasády v JAR.  Mimo ní se zde prezentovalo na 70 různých institucí z 21 zemí – od univerzit, národních značek „Study In..“, zastoupení různých ambasád až po zastoupení Evropské komise.

Veletrh se konal v kampusech dvou jihoafrických univerzit: University of Johannesburg a Cape Peninsula University of Technology v Kapském městě. Navštívila ho řada studentů univerzit i studentů středních škol. Nejvíce je zaujala možnost studovat na české univerzitě v českém studijním programu zdarma, vzhledem k tomu, že na jihoafrických univerzitách se platí školné. Zajímali se tudíž hlavně o roční intenzivní přípravný kurz češtiny, který nabízí Ústav jazykové přípravy ZČU, ale i o výši životních nákladů v České republice a obecně o celkovou bezpečnostní situaci. Zájem o studium v angličtině se tradičně týkal technických či ekonomických oborů.

Jihoafrická republika byla Evropskou komisí vybrána pro konání výše zmíněného veletrhu z důvodu kvalitního vlastního vysokoškolského vzdělávacího systému, který má v mezinárodním měřítku dobré ohlasy. Studenti pak mohou bez problémů pokračovat ve studiu v zahraničí. Jihoafrické univerzity se v afrických žebříčcích umisťují na předních místech a dobře si vedou i v mezinárodních hodnoceních.

Paralelně s veletrhem proběhla setkání ředitelky pracoviště Zahraniční vztahy Heleny Marie Adjal s potencionálními partnery na jihoafrické straně, kteří mají velký zájem o spolupráci s univerzitami ve střední a východní Evropě.

Galerie


Kampus Johannesburgské univerzity.

Místní studentky pomáhající s organizací veletrhu.

Zastoupení české ambasády v JAR spolu s účastí za ZČU.

Study in Europe, University of Johannesburg.

International Office

Helena Marie Adjal

22. 02. 2016