Nový katalog mapuje ruské válečné hroby v Plzeňském kraji

Spolupráce Univerzita Veřejnost

Ruské centrum Ústavu jazykové přípravy ZČU hostilo představení publikace, která připomíná ruské vojáky padlé v první a druhé světové válce.

V úterý 28. července se v Ruském centru při ZČU konala významná akce. Generální konzulát Ruské federace v Karlových Varech totiž spolu s Plzeňským krajem a dalšími partnery vytvořil jako připomínku obětí a poděkování padlým vojákům v první a druhé světové válce Katalog ruských válečných hrobů na území Plzeňského kraje. Katalog vznikl v tištěné i elektronické podobě a Západočeská univerzita hostila jeho představení.

Publikaci vydalo Velvyslanectví Ruska v ČR. Obsahuje evidenční karty všech ruských a sovětských válečných hrobů na území regionu, v nichž jsou uvedeny popisy, poloha a souřadnice, fotografie památníků a jmenné seznamy pohřbených.
Na území Plzeňského kraje se nachází celkem 83 válečných hrobů s celkem 265 vojáky z období druhé světové války. Náročná práce a rozsáhlé využití dostupných zdrojů pomohly upřesnit údaje o 24 hrobech, najít 45 nových jmen a identifikovat 61 osobu.

Oficiálního představení knihy se zúčastnili generální konzul Ruské federace Vladimír Konstantinovič Potapkin, za Plzeňský kraj náměstkyně vykonávající funkci hejtmana Marcela Krejsová a náměstek hejtmana Ivo Grüner. Mezi dalšími hosty byli zástupci Ministerstva obrany Ruska v čele s Alexejem Nikolajevičem Trjakinem, vedoucím zastoupení Ministerstva obrany Ruské federace pro organizaci vojensko-memoriální činnosti v ČR. Za Ústav jazykové přípravy se akce zúčastnili zástupce ředitelky Václav Trejbal, vedoucí Ruského centra Vlasta Klausová a metodička Varvara Golovatina.

Galerie


Ústav jazykové přípravy

Vlasta Klausová, vedoucí Ruského centra

03. 08. 2020