#SRDCE tepe v Praze

Až do 30. dubna bude k vidění interaktivní srdce vytvořené studenty fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ve Fusion Hotel Prague.

#SRDCE je interaktivní světelná instalace, kterou vytvořili studenti ateliéru multimédií na fakultě designu a umění Ladislava Sutnara, Gabriela Matušková, Štěpán Kuczman a Štěpán Svoboda, ve spolupráci s doktorandy výzkumného centra fakulty aplikovaných věd - NTIS. Pulzující #SRDCE se poprvé představilo veřejnosti v lednu 2015 při slavnostním večeru u příležitosti otevření Plzně jako Evropského hlavního města kultury. Od té doby ho už mohli obdivovat i návštěvníci plzeňského Festivalu světla, akce Prague Design Week i dalších akcí v prostorách klubů a galerií.

#SRDCE reaguje změnou rytmu tepání a změnou barvy na množství a pohyb lidí v zorném poli senzoru umístěného v daném prostoru. Dokáže rozpoznat jedince i skupinu a podle toho mění svítivost a svůj rytmus. V klidovém stavu tepe klidně, zatímco při zvýšeném pohybu a množství lidí se frekvence tepu zrychlí a srdce svítí víc. #SRDCE i přes svůj geometrický tvar působí jako živý organismus, má sílu vtáhnout lidi do děje a spojovat je při společném zážitku, kdy ovlivňují jeho aktivitu. 

#SRDCE můžete aktuálně vidět ve Fusion Hotel Prague, kde visí nad rotujícím barem ve 360° Lounge, přímo pod kupolí bývalého kubisticko-novoklasicistního bankovního domu (Palác Exico), přestavěného architektem Josefem Gočárem v letech 1921-1923.

Instalace je k vidění až do 30. dubna a přístupná denně od 18 do 2 hodin.



.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Kodýtková

02. 03. 2016