Věra Tydlitátová z Fakulty filozofické je mezi osobnostmi oceněnými čestnou plaketou hejtmana

Veřejnost Zaměstnanci

Už počtvrté se letos předávaly Čestné plakety hejtmana Plzeňského kraje za odvážné občanské postoje. Mezi pěti oceněnými osobnostmi je také Věra Tydlitátová z katedry blízkovýchodních studií Fakulty filozofické ZČU.

Mojmír Fencl, Miroslav Froyda, Georg Kebrle, Věra Tydlitátová a Ladislav Vyskočil – to jsou držitelé Čestné plakety hejtmana Plzeňského kraje za odvážné občanské postoje pro rok 2020. Stříbrné plakety s portrétem Jana Palacha převzali ocenění ve čtvrtek 10. prosince z rukou náměstka hejtmanky Plzeňského kraje Josefa Bernarda.

Jedinou ženou mezi nimi je vysokoškolská pedagožka, religionistka, výtvarnice a aktivistka Věra Tydlitátová (roz. Šmídová). Pochází z rodiny pronásledované komunistickým režimem. Po základní škole ji nepřijali na studia. Dva roky pracovala jako dělnice v papírně a v roce 1976 začala díky kontaktům známého studovat na Střední průmyslové škole grafické v Hellichově ulici v Praze. Na UMPRUM se po opakovaných snahách nedostala.

Po střední škole pracovala Věra Tydlitátová v pražské Státní knihovně. Postupně začala být aktivní v disentu. Opisovala a šířila protirežimní texty včetně Charty 77, kterou počátkem roku 1977 přivezla do Plzně k dalšímu šíření. S manželem, evangelický farářem Janem Tydlitátem, organizovali setkání lidí činných v disentu, přednášky a další akce zaměřené proti režimu.

V roce 1989 byla Věra Tydlitátová jednou z hlavních iniciátorek založení Občanského fóra v Plzni. Po revoluci se věnovala studiu filozofie, religionistiky a teologie. V roce 2007 založila Ligu proti antisemitismu. Na katedře blízkovýchodních studií Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni působí od roku 2001.

Fakulta filozofická

11. 12. 2020