Třináct uměleckých škol vystavuje v polských Katowicích

První z výstav mezinárodního projektu zaměřeného na figurální kresbu je otevřena od 4. do 31. března v Katowicích.

Šestnáctý ročník mezinárodního projektu odstartoval výstavou nazvanou Figurama 16 v galerii Rondo v Katowicích. Cílem projektu je inspirovat, porovnat, posunout se, naučit se a zlepšit se. Třináct uměleckých škol z Čech, Slovenska, Polska a Maďarska konfrontuje prostřednictvím výstavního cyklu svou studentskou tvorbu. Zároveň s ní probíhá také výstava pedagogů všech zúčastněných škol, a to v nové budově Akademie výtvarných umění v Katowicích.

Zahájení výstavy se zúčastnili zástupci všech polských účastníků (Katowice, Warszawa, Poznań, Wrocław), dále zástupce z Fakulty umění Ostravské univerzity a také delegace z Plzně v čele s Borisem Jirků - zakladatelem projektu. Pravidelným každoročním setkáváním formou výstav a sympozií mezi sebou školy soutěží a zároveň upevňují své vztahy.

Pomyslnou štafetu výstav převezme na léto Kuks a na podzim se bude konat tradičně poslední výstava cyklu v roce, a to v Plzni. Kromě výstavy proběhne také sympozium, jehož součástí jsou přednášky a workshopy vedené hostujícími pedagogy, které jsou přístupné široké veřejnosti.


Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Kateřina Martínková

07. 03. 2016