Výstava Hele, kniha se představuje již popáté

Další uvedení úspěšné výstavy knižní tvorby na Sutnarce probíhá od 6. dubna, tentokrát ve Žďáru nad Sázavou.

Výstava Hele, kniha... předčila všechna očekávání a dokazuje, že kniha je stále silné médium, o které je zájem. Přesvědčit se o tom mohou návštěvníci Galerie Stará radnice ve Žďáru nad Sázavou. Opět nová koncepce výstavy, připravená přímo na míru této galerii,  zaujala při zahájení kolem padesáti návštěvníků. Během vernisáže se zároveň promítaly práce studentů ateliéru animované a interaktivní tvorby. 

Stěžejní linií výstavy jsou práce ateliéru komiksu a ilustrace pro děti, vedeného Barbarou Šalamounovou, který se na výstavě představuje výběrem nejlepších bakalářských a diplomových prací vytvořených během posledních čtyř let. Divákovi se nabízí ilustrace v celé škále podob - od klasického obrázkového doprovodu pohádkových knížek, přes omalovánky a prostorové pop-up knihy až po komiks. Ilustrace zde nejsou jen estetickou součástí knih, ale často plní též funkci didaktickou. Pomáhají dětskému čtenáři nejen snáze si udělat představu o daném tématu, ale i jej subjektivně prožít. To platí zejména u souboru osmi komiksových sešitů, realizovaných ve spolupráci fakulty designu a umění Ladislava Sutnara a města Plzně. Za pozornost stojí i kniha Aleny Krchové Jednoho podzimního dne, která v minulém roce získala cenu ministryně školství i cenu rektora ZČU. Nejmenší návštěvníci výstavy ocení velkou rozkládací knihu. Nové je i spojení ilustrace a techniky lentikulárního tisku.

Dalším významným účastníkem projektu je ateliér mediální a didaktické ilustrace, kde se můžete setkat jak s autorskými příběhy, tak se známými tituly, jako je například Pan Tau nebo Povídky Bohumila Hrabala v originálním zpracování studentů ateliéru.

Kniha a tvarování papíru vtáhne svými kouzelnými příběhy a řemeslně zpracovanými knihami do světa fantazie. Práce studentů tohoto ateliéru vynikají především originální ruční vazbou. Ta knihu posouvá dál k uměleckému objektu, který můžete vnímat všemi smysly.

Ateliér ilustrace a grafiky zaměřuje pozornost na ruční zpracování, a zejména tisk. Studenti se setkávají s technikami, jako jsou kamenotisk, sítotisk, litografie, serigrafie nebo s ruční sazbou písma. Ze samostatných tisků pak poskládají živé umělecké knihy, které svým technickým zpracováním dosahují té největší kvality.

Expozice je připravena jako interaktivní, všechny vystavené knihy lze prohlížet a vnímat je také hapticky. Výstava si klade za cíl dokázat, že i v době informačních technologií je kniha stále důležitým prostředkem komunikace a nositelem informace a zároveň může být svébytným vyjádřením uměleckých a designérských autorských přístupů.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Kateřina Martínková

06. 04. 2016