ZČU bude spolupracovat s kubánskými univerzitami

Děkan strojní fakulty Milan Edl se začátkem dubna zúčastnil pracovní cesty delegace Plzeňského kraje na Kubu.

Navštívil zde tři místa: ministerstvo vyššího školství, polytechniku José Antonio Echeverría v Havaně a univerzitu v Matanzas.

Zástupci ministerstva vyššího školství představili české delegaci modely zahraniční spolupráce, které kubánské univerzity používají, a systém fungování kubánského vysokého školství. Jednání se účastnil ředitel zahraničních vztahů Raúl Hernándéz Pérez, dále pracovnice zahraničních vztahů Bárbara Karell Furé, která má v kompetenci mezinárodní vztahy, mimo jiné s Českou republikou, a další pracovník stejného odboru Mario Manuel Ares Sanchéz, absolvent české VŠE. Výsledkem jednání je silná podpora snahy Západočeské univerzity v Plzni spolupracovat s kubánskými univerzitami jak ve vzdělávací oblasti, formou výměny studentů a pedagogů, tak v oblasti společných výzkumných aktivit.

Na havanské polytechnice se uskutečnila schůzka za účasti rektora, vedoucí zahraničních vztahů Marii Heidi Truijllo Fernandéz a děkanky fakulty strojní Tanii Rodríguez Moliner. Obě strany se shodly, že existuje mnoho průniků možné spolupráce. Prvním krokem bude podepsání rámcové smlouvy o spolupráci, zahrnující výměny studentů na krátkodobé a dlouhodobé stáže. Dále se jeví jako reálné zajištění doktorského studia kubánských studentů na ZČU. V dlouhodobém horizontu se obě univerzity budou snažit i o společné výzkumné projekty. V podobném duchu se neslo i jednání na univerzitě v Matanzas, které se konalo za účasti rektorky Leydy Finalé de la Cruz, prorektorů, děkana fakulty strojní, ředitele zahraničních vztahů, vedoucích výzkumných center a další zástupců univerzity.

Galerie


Celouniverzitní

Kamila Kolářová

15. 04. 2016