Budoucí strojaři poznávali zajímavé technologie ve východním Bavorsku

Nahlédnout do praxe průmyslových společností ve východním Bavorsku mohla ve středu 27. dubna skupina studentů strojní fakulty.

První zastávkou byla firma Mühlbauer GmbH & Co. KG v Rodingu, následovala návštěva celosvětově známého koncernu Krones AG, konkrétně centrály v Neutraublingu. Exkurzi zorganizovala Regionální kancelář Plzeň Obchodní a průmyslové komory Regensburg a Česko-německé obchodní a průmyslové komory. Jejím cílem bylo umožnit studentům návštěvu průmyslových firem a ukázat jim zajímavé technologie v praxi. Ve firmě Mühlbauer se studenti seznámili například s výrobou čipových karet, občanských průkazů a e-Pasů. Jeden ze studentů si mohl proces sběru dat a výroby občanského průkazu dokonce vyzkoušet doslova „na vlastní kůži“, pracovníci firmy mu totiž zhotovili ukázkový občanský průkaz na míru přímo na místě.

Společnost Krones, jednička na světovém trhu v oblasti nápojového průmyslu, představila účastníkům exkurze výrobu PET lahví, strojů na míchání nápojů či etiketovacích zařízení. Společnost má dceřinou firmu přímo v Plzni, je jí firma Konplan s.r.o. Pracovníci Konplanu podporují Krones při projektování, konstrukci a vývoji nápojové a plnicí techniky a zařízení pro výrobu nápojů. Firma Konplan bude v následujících letech na území města Plzně dále investovat a rozšiřovat své řady o další inženýry.

Návštěvy firem, především pak jejich výrobních prostor, jsou jednou z možností, jak studentům přiblížit využití různých technologií a postupů v každodenní praxi společností činných ve zpracovatelském průmyslu. „Exkurze pro nás byla velmi přínosná, zvlášť cenné je pro nás vidět výrobní procesy a technologie v praxi. Je to určitě obohacení nad rámec teoretické výuky na univerzitě. Doufáme, že se budeme moci zúčastnit dalších podobných akcí,“ okomentovaly exkurzi studentky Martina Ferusová a Kristýna Šleisová.

Další zajímavé východobavorské firmy budou moci studenti strojní fakulty navštívit v zimním semestru příštího akademického roku.

Fakulta strojní

Ingrid Wohlrabová, IHK Regensburg

02. 05. 2016