Univerzita otevřela na zámku v Nečtinech expozici o jeho historii

Správa kolejí a menz Západočeské univerzity v Plzni připravila ve spolupráci s Regionálním muzeem Nečtiny novou expozici o historii zámku a jeho majitelích. Veřejnosti ji poprvé představila ve čtvrtek 5. května.

V zámecké věži jsou vystaveny panely s fotografiemi a informacemi k historii zámku i jeho někdejších vlastníků, rodiny Mensdorff-Pouilly. Expozice je přístupná denně od 8 do 18 hodin až do konce října. Vstupné stojí 30 korun a zahrnuje rovněž vstup do přilehlé kaple Panny Marie s vitráží, zobrazující první majitele zámku z rodu Mensdorff-Pouilly. Nechybí ani možnost zakoupit si zde turistickou vizitku či získat razítko.

Turisté, cyklisté i další návštěvníci mohou letos na zámku v Nečtinech poprvé posedět i na venkovní terase. Čeká tu na ně točené pivo, nealkoholické nápoje, káva, zmrzlina či špekáčky, které si mohou vlastnoručně opéct na grilu. Pokud se chtějí na severním Plzeňsku zdržet, mohou se na zámku i ubytovat. K dispozici je také opravená tělocvična. Více informací najdou zájemci na webu SKM.


Galerie


Starosta obce Nečtiny Jiří Křemenák a kvestor ZČU Petr Beneš při slavnostním přestřižení pásky.

Zámecká věž, v níž se nachází nová expozice.

Vitráž v kapli Panny Marie.

Expozici o historii zámku představil obecní kronikář Jiří Kapr.

Prostory galerie před rekonstrukcí...

... a po rekonstrukci.

Nová letní terasa nabízí turistům příjemné posezení.

Celouniverzitní

Kamila Kolářová

05. 05. 2016