Mezinárodní konference připomene 60 let jaderné energetiky

Západočeská univerzita společně se Škodou JS pořádá mezinárodní konferenci věnovanou nejen historii, ale také současnosti a perspektivě jaderného průmyslu. Na konferenci vystoupí přední tuzemští i zahraniční odborníci na jadernou energetiku.

Na programu akce, která se koná 12. a 13. května, bude kromě připomínky historie zejména současnost a perspektivy jaderného průmyslu v Česku a ve světě, zkušenosti z provozu jaderných elektráren a výstavbou nových bloků a problematika technického vzdělávání nejen pro jadernou energetiku.

Vedle odborníků vystoupí na konferenci také zástupci klíčových firem – Rosatom, Westinghouse, Areva, ČEZ, Energoatom, Fortum Power and Heat Oy, OMZ a řady dalších. Záštitu nad konferencí převzali plzeňský primátor Martin Zrzavecký, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, prezident České nukleární společnosti Daneš Burket, předseda představenstva a generální ředitel ŠKODA JS Josef Perlík a rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček. Mezi hosty nebude chybět předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová či ředitelé jaderných elektráren Temelín a Dukovany.

„Vznik Západočeské univerzity a zejména její předchůdkyně, Vysoké školy strojní a elektrotechnické, byl logickým důsledkem těsné spolupráce Škodovky a akademické sféry. Spolupráce současné univerzity a průmyslových společností, které stále mají ve svém názvu ŠKODA, stále úspěšně pokračuje. Její výsledky budou představeny i na připravované konferenci,“ uvedl Jan Zdebor z organizačního týmu, který působí na Západočeské univerzitě v Plzni a zároveň ve společnosti ŠKODA JS.

Na konferenci navazují další akce, například tradiční Jaderné dny v Techmanii, které začínají 13. května.

Více informací najdete na stránkách konference.


Galerie


Celouniverzitní

Kateřina MODRÁ

12. 05. 2016