Šachový memoriál prof. Šimandla zná své vítěze

V sobotu 28. května se v Centru logických her utkalo 66 šachistů z celé republiky.

Šachový turnaj uspořádaly fakulta aplikovaných věd a fakulta strojní ve spolupráci s Šachovým klubem 64 Plzeň na počest loni zesnulého prof. Miroslava Šimandla. Ten byl nejen prorektorem ZČU, ale rovněž mimořádným vědcem, učitelem a vynikajícím šachistou. Turnaj proto symbolicky zahájili krátkou vzpomínkou jeho manželka Miloslava, přítel a současně mezinárodní šachový mistr Josef Juřek a blízký spolupracovník a nástupce ve výzkumném centu NTIS Ondřej Straka.

O první ročník tohoto šachového memoriálu byl velký zájem a šachisté, mezi kterými nechyběl ani šachový velmistr a dva šachoví mistři, zcela zaplnili v hrací místnost přeměněnou studovnu FAV. 66 šachistů a šachistek z celé ČR se vzájemně utkalo v devíti kolech, ve kterých měli na sehrání svých partií maximálně 25 minut. 

Po několikahodinovém boji turnaj ovládli tři šachisté, kteří získali shodně 7,5 bodu z 9, a o jejichž pořadí tak muselo rozhodnout pomocné hodnocení. Vítězem turnaje se stal Jan Turner z ŠK Tachov, následovaný GM Petrem Neumanem z ŠK Rapidu Pardubice a Lukášem Klementem z TJ Tatranu Podbořany. Lukáš Klement, současný student fakulty právnické, byl rovněž vyhlášen nejlepším hráčem ze ZČU. Nejlepší ženou se stala celkově čtvrtá Helena Grussová z Klášterce nad Ohří se 6,5 body, nejlepším hráčem nad 60 let pak celkově šestý IM Josef Juřek s 6,5 body a nejlepším hráčem do 15 let sedmý Matouš Eret z TJ Plzeň Košutka s 6 body.

Galerie


Celouniverzitní

Martin Nozar

01. 06. 2016