Na univerzitě začínají letní školy

V pondělí 11. července odstartoval každoroční univerzitní prázdninový program. Stovky zájemců z Čech i ze zahraničí se sjely do Plzně, aby se zde naučily cizím jazykům či si zpestřily léto výtvarnými kurzy. Letos nabízí univerzita celkem osm letních škol orientovaných nejen na jazyky a výtvarno, ale také techniku, informatiku či elektrotechniku a ekonomiku.

Dvě z největších letních škol, Mezinárodní letní jazyková škola a ArtCamp, přivítali zájemce již v pondělí 11. července. 27. ročník Mezinárodní letní jazykové školy eviduje 455 přihlášených účastníků, z toho 397 studentů a 58 vyučujících. Učitelé a studenti přijedou celkem z 21 zemí celého světa, například z USA, Mexika, Makedonie, Francie, Itálie, Španělska, Německa, Velké Británie, Rakouska, Finska, Bulharska, Ukrajiny, Slovinska, Lotyšska či Litvy. Z celkového počtu 86 cizinců se bude podílet na výuce 23 lektorů a za studiem některého z uvedených jazyků přijede 63 studentů. 

Největší zájem je o kurzy anglického jazyka, zejména pro děti a mládež, za kterými následuje čeština pro cizince a němčina. Letní jazyková škola vyučuje v letošním roce také francouzštinu, italštinu a španělštinu.

Artcamp, který vstupuje do 12. ročníku, přilákal na tři červencové týdny na 380 účastníků z České republiky i ze zahraničí, například z Japonska, Španělska, Maďarska, Polska nebo Ukrajiny, kteří se mohli hlásit do 33 uměleckých kurzů. Mnohé z nich inspirovaly k přihlášení do kurzů letní školy i zajímavé umělecké osobnosti v roli lektorů. Těch hostujících bude letos deset a povedou například kurzy architektury, digitální fotografie, arteterapie nebo grafického designu.

Mezi letošní novinky ArtCampu patří dva kurzy zaměřené na architekturu. V prvním z nich odhalí účastníci pod vedením japonského architekta Kazuhira Yajimy principy japonské architektury a filozofii tradičních čajoven, v druhém pak slovenský umělec Karol Weisslechner nabídne jiný pohled na budovu jako šperk.

Obě školy nabízí také bohatý doprovodný program. Zatímco účastníci Mezinárodní letní jazykové školy mohou navštívit cestopisné přednášky, jet na výlety za poznáním okolí Plzně a západních Čech či se vypravit do německého Norimberku, návštěvníky ArtCampu čekají pravidelné pondělní večery 20x20, kde se hosté letní školy představují ve formátu PechaKucha, návštěva kreativní zóny DEPO2015, prohlídka Loosových interiérů a mnoho dalšího. Široká veřejnost je také zvána na krátkou výstavu prací účastníků jednotlivých kurzů letní školy, která se uskuteční vždy v pátek od 14 do 15 hodin v ateliérech FDULS.

Přehled ostatních letních škol naleznete zde.


Galerie


Celouniverzitní

Kateřina MODRÁ

11. 07. 2016