Nespatřený komiks je ke zhlédnutí v Galerii Ladislava Sutnara

Nová výstava v Galerii Ladislava Sutnara představí holywoodského storyboardera Kurta van der Basche.

Storyboard je disciplína, která je nejvíce podobná komiksu – jednotlivé záběry scénáře jsou rozkreslené okénko po okénku s případným textovým doplněním. Ať už se jedná o reklamu, audiovizuální show nebo velkofilm, ve všem je storyboard základním stavebním kamenem, podle kterého režisér postupuje při realizaci.

Kurt van der Basch spolupracoval během své dosavadní kariéry na řadě reklam, televizních pořadů, ale také hudebních produkcí a nejznámějších velkofilmů. Jeho práci jste tak mohli zaznamenat například na turné „Sticky and Sweet“ popové královny Madonny, je autorem storyboardů ke známým filmům, jako je Iluzionista, Atlas mraků, adaptace populární videohry Assassin´s Creed nebo jeden z nejočekávanějších snímků loňského roku – Star Wars: Síla se probouzí, i připravované pokračování Star Wars: Episode VIII.

Výstava s názvem Nespatřený komiks představí zákulisí vzniku vybraných filmů, k vidění budou kresby a ilustrace, které jsou úplně první vizualizací v procesu realizace scénáře. Výstava je součástí doprovodného programu dvanáctého ročníku mezinárodní letní školy umění ArtCamp. Kanadský umělec zde již druhým rokem vyučuje velmi žádaný týdenní kurz filmového storyboardingu, kde svým studentům předává zkušenosti s rozkreslováním scénářů pro filmovou produkci.

Vernisáž výstavy se koná ve středu 20. července od 18 hodin, výstava bude k vidění do 13. srpna.

Další informace o autorovi a jeho tvorbě najdete na jeho webové stránce.



Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

15. 07. 2016