Pedagog fakulty designu a umění navrhl pro Plzeňský kraj hejtmanský řetěz

Hejtmanským řetězem z dílny šperkaře a pedagoga Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU Petra Vogela dekoroval v pondělí 12. září hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse ředitel krajského úřadu Jiří Leščinský.

Řetěz kromě státního znaku a znaku Plzeňského kraje obsahuje zobrazení všech sedmi okresů kraje. 

„V každém okresu jsou spolu s územní mapou vybrány motivy siluet významných památek, stěžejních chrámů, kostelů, městských věží, hradeb a náměstí,“ popisuje hlavní části řetězu autor Petr Vogel. Například Domažlicko je zobrazeno siluetou náměstí Míru s dominantou Domažlické věže, Plzeň-jih zobrazuje silueta barokního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích a Klatovsko střed města s dominantou Černé věže a farního kostela Neposkvrněného početí Panny Marie a Sv. Ignáce.

Hejtmanský řetěz je vyroben ze stříbra klasickými zlatnickými technikami, z části galvanicky zlacený. Jeho celková váha je 937 gramů.

Šperkař a pedagog Petr Vogel působí od roku 2007 na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU, kde je v současné době vedoucím ateliéru Design kovu a šperku. V bohatém výčtu jeho prací najdeme vedle řady pamětních medailí, plaket či ocenění například děkanský řetěz Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU (2015), pomník Ladislava Sutnara (2014) nebo pečetní prsten prezidenta České republiky (2005).



Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Kamila Kolářová

13. 09. 2016