Na Ústavu jazykové přípravy se recitovalo rusky i ukrajinsky

Soutěž Spolupráce Univerzita

Regionální kolo festivalu ARS POETICA – Puškinův památník se uskutečnilo v pátek 5. května na Ústavu jazykové přípravy ZČU. Festival patří k nejstarším soutěžím v celoevropském kontextu a letos se konal již 57. ročník.

Celkem 22 účastníků a účastnic ze základních i středních škol a Západočeské univerzity přivítala vedoucí oddělení slovanských jazyků Ústavu jazykové přípravy ZČU Vlasta Klausová. Interpreti básní byli zároveň zástupci z několika zemí, z nichž tou nejvzdálenější byl Uzbekistán. Právě odtud pochází posluchačka Fakulty pedagogické ZČU Zarina Jursinova, kterou hodnotila odborná porota jako nejzajímavější recitátorku. Kromě recitace byla předvedena i dramatizace ruské pohádky žáky 7. třídy.

Mezinárodní byla rovněž porota letošního ročníku – předsedkyně Jana Sováková z FPE ZČU, Jiří Klapka, předseda České asociace rusistů a Česko-ruské společnosti Praha, Gigla Dzhyndzholiia z Batumi v Gruzii, který vyučuje na FPE ZČU, a Kristina Senft z Institutu slavistiky univerzity Regensburg.

Vítězové soutěže postoupili do celostátního kola, které se bude konat 6. června (v den narození A.S. Puškina) v Praze.

Další článek s fotkami je zveřejněný i na webu České asociace rusistů.

Galerie


Ústav jazykové přípravy

Vlasta Klausová

12. 05. 2023