Studující a zaměstnaní ze Západočeské univerzity v Plzni sportovali pro dobrou věc

Sport Tisková zpráva Univerzita

Více než 28 tisíc kilometrů, které všichni účastníci dohromady zdolali, fakulty proměnily na peníze a šek na 28 104 korun předal rektor Miroslav Lávička mamince čtyřletého Nicolase, bojujícího s nádorovým onemocněním a přidruženým zdravotním omezením.

Duben se na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) nesl ve znamení sportovní výzvy Měsíční vytrvalec, kterou vyhlásila katedra tělesné výchovy a sportu (KTS) Fakulty strojní. Studující i zaměstnaní ze ZČU tak po celý měsíc pro své fakulty a pracoviště sbírali body za své pohybové aktivity. Zdolaných 28 104 kilometrů fakulty v poměru 1:1 proměnily na peníze. Šek s odpovídající částkou předal rektor Miroslav Lávička mamince čtyřletého Nicolase, který bojuje s vážným onemocněním.

Účastníci a účastnice celouniverzitní sportovní výzvy Měsíční vytrvalec soutěžili ve dvou kategoriích – jednou byla běh a chůze, druhou jízda na kole, koloběžce nebo kolečkových bruslích. Zdolané kilometry účastníci měřili a zaznamenávali na speciální web, který pro soutěž Měsíční vytrvalec vytvořili studenti Fakulty aplikovaných věd.

Vítězem výzvy se stala Fakulta zdravotnických studií, jejíž studující a zaměstnanci nachodili, naběhali a najezdili celkem 7109 kilometrů. Druhou příčku obsadila Fakulta aplikovaných věd s 5433 zdolanými kilometry a třetí místo vybojovala s 3370 kilometry Fakulta ekonomická. Své zastoupení mezi účastníky však mělo všech devět fakult ZČU, výzkumné centrum NTC, Ústav jazykové přípravy, Univerzita třetího věku i rektorátní pracoviště. Kompletní výsledky jsou k dispozici na webu soutěže.  

„Stejně jako v minulých dvou ročnících bylo cílem Měsíčního vytrvalce nejen rozhýbat celou univerzitu a motivovat studující a zaměstnance, aby vyrazili ven a prospěli svému tělu, ale také pomoci někomu, kdo to potřebuje,“ připomíná smysl sportovní výzvy Pavel Červenka, vedoucí pořádající katedry tělesné výchovy a sportu.

Více než 28 tisíc kilometrů, které všichni účastníci dohromady zdolali, fakulty proměnily na peníze v poměru 1:1 a ve středu 10. května při Jarním pikniku v kampusu předal šek na 28 104 korun rektor ZČU Miroslav Lávička mamince čtyřletého Nicolase, bojujícího s nádorovým onemocněním a přidruženým zdravotním omezením.  

„Dvacet osm tisíc je samo o sobě pouhé číslo, ale když se tato hodnota přemění na peníze, jde už o konkrétní částku, která může pomoci. Děkuji proto všem, kteří se akce Měsíční vytrvalec zúčastnili, fakultám, že tuto aktivitu finančně podpořily, a malému Nicolasovi a celé jeho rodině přeji hodně sil a držím palce, aby se léčba dařila,“ řekl při předávání šeku rektor ZČU Miroslav Lávička.

Chlapci byl v sedmi měsících diagnostikován nádor na mozku, který nešťastně postihnul křížení zrakových nervů. Následkem operace, kdy byl nádor částečně odstraněn, však přišel Nicolas o zrak. Navíc byla tehdy zasažena hormonální část mozku, takže společně s léky na epilepsii musí několikrát denně dostávat i hormony. V následujících měsících čeká Nicolase další chemoterapie. Řada operací a náročná léčba s sebou přinášejí i opoždění vývoje. Aby Nicolas začal lézt a chodit a krůček po krůčku dohnal své vrstevníky, podstupuje dvakrát týdně ergoterapii, jednou týdně fyzioterapii a každý druhý měsíc dojíždí na čtyřtýdenní cvičení na soukromou neurorehabilitační kliniku do Prahy. Intenzivní terapie a cvičení přitom nejsou hrazeny pojišťovnou. Peníze z Měsíčního vytrvalce tak najdou své smysluplné využití. Pokud by chtěl malého Nicolase finančně podpořit kdokoliv další, může tak učinit příspěvkem na transparentní účet.  

„Děkuji všem, kdo se výzvy zúčastnili, a přeji jim, aby vždy našli důvod vyrazit ven a něco pro sebe udělat,“ vzkazuje vedoucí KTS Pavel Červenka. 

Galerie


Do Měsíčního vytrvalce se zapojili studující a zaměstnaní ze všech fakult ZČU

Šek na částku vysportovanou při výzvě Měsíční vytrvalec předal rektor ZČU Miroslav Lávička mamince malého Nicolase, který bojuje s nádorovým onemocněním mozku.

Peníze vysportované při Měsíčním vytrvalci poslouží čtyřletému Nicolasovi.

Vítězem soutěže Měsíční vytrvalec se stala Fakulta zdravotnických studií

Celouniverzitní

Šárka Stará

11. 05. 2023