Počasí skrylo piknik pod stany, ale univerzitu o sport ani zábavu nepřipravilo

Koncert Sport Univerzita

Jarní piknik v kampusu spojil štafetový běh, vyhlášení soutěže O pohár rektora, koncert studentských kapel i grilování.

Studentky i studenti, zaměstnankyně i zaměstnanci Západočeské univerzity byli ve středu 10. května zváni na jarní piknik v kampusu na Borech. Navzdory nepříliš příznivému počasí se akci podařilo spojit sport s příjemným posezením při hudbě, nad jídlem a pitím.

Piknik odstartoval tradičním štafetovým během kolem kampusu v délce 1 km, na který si letos trouflo 15 dvojic. V drobném dešti jim přišlo zahřívací kolečko vhod, poté už odstartoval samotný závod a běžci a běžkyně se vydali na okruh univerzitním areálem.

Čas od doběhu do vyhlášení výsledků využili pro převlečení do suchého, k pivovaru Študák si také zašli pro pivo zdarma, na něž měli jako startující nárok. Pod jedním ze stanů se už mezitím začalo grilovat.

A jak běh dopadl? 1. místo s časem 20,26 vybojovala dvojice Křivohlavý – Vachoušek, 2. místo s časem 20,35 dvojice Opatrný – Tábor, 3. místo s časem 22,1 dvojice Decastelo – Hadraba.

„Univerzita bez sportu by nebyla plnohodnotná univerzita, takže jsem velmi rád, že máme nejen hokejové Akademiky i jiné úspěšné jednotlivce, ale také akce tohoto typu, kterých se účastní i amatéři. Všem, kteří se zúčastnili, bych chtěl poděkovat za to, že se zapojili, obzvláště v tomto počasí,“ ocenil všechny závodící rektor Miroslav Lávička, z jehož rukou přebírali ceny.

Od vyhlášení výsledků běhu se plynule přešlo k tomu, jak dopadl už sedmý ročníku mezifakultní soutěže O pohár rektora. Studující ZČU totiž také v letošním akademickém roce měřili síly v devíti různých týmových i párových sportech, konkrétně ve volejbalu, basketbalu, fotbalu, futsalu, běžecké štafetě, badmintonu, sportovním lezení, stolním tenisu a kanjamu, a nejvíce se dařilo těm z Fakulty právnické. Putovní pohár z rukou rektora převzal senátor této fakulty Jan Lego. „Chtěl bych poděkovat všem účastníkům a jsem rád, že kromě vašich skvělých studijních výsledků také živíte pravidlo Ve zdravém těle zdravý duch,“ řekl.

Rektor Miroslav Lávička připojil ke gratulaci osobní vzpomínku. „Když tato akce vznikla, přebíral jsem pohár za Fakultu aplikovaných věd a bylo to pro mě příjemné překvapení, stejně jako je teď příjemné překvapení, že zvítězila Fakulta právnická. Jsem rád, že se nám pohár mezi fakultami takto točí,“ dodal.

Následovalo vyhlášení třetí soutěže Měsíční vytrvalec, jež na Západočeské univerzitě vznikla v době covidové pandemie. Všichni, kteří se do ní zapojili, podpořili svými výkony rodinu čtyřletého Nicolase, jemuž byl v sedmi měsících diagnostikován nádor na mozku. ZČU pro chlapce vysportovala více než 28 tisíc korun, více čtěte v samostatné tiskové zprávě.

Měsíčního vytrvalce, soutěž O pohár rektora i běh kampusem organizačně zajistila katedra tělesné výchovy a sportu Fakulty strojní. Pro jarní piknik připravila také doprovodný sportovní program, na který ovšem kvůli deštivému počasí nedošlo.

Příchozím, usazeným pod stany nebo skrytým pod deštníky, nicméně od 18 hodin zahrály studentské kapely Polar Opposites, Peelers a Skotační kulomet. Kromě grilu na dohled od pódia se grilovalo také v nedaleké menze a do programu se zapojila i Univerzitní knihovna, jež soutěží o ceny připomněla nedávný Světový den labyrintů. Spoluorganizátorem akce byla studentská organizace ELSA.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

11. 05. 2023