Student Fakulty strojní získal od Svazu kováren ČR ocenění za nejlepší diplomovou práci

Absolventi Studující Úspěchy

Diplomovou práci na téma Kombinovaný pohon kovacího lisu obhajoval Adam Bečvář v roce 2022 na katedře konstruování strojů.

Cenu profesora Borise Sommra, již tradičně uděluje Svaz Kováren ČR za nejlepší diplomovou práci, získal letos Adam Bečvář z katedry konstruování strojů Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni. Práci na téma Kombinovaný pohon kovacího lisu obhajoval v roce 2022.

Oceněná diplomová práce se zabývá nalézáním a navržením vhodného řešení pro kovací lis o jmenovité síle 25 MN, které by kombinovalo dva způsoby pohonů – setrvačníkový a přímý. Díky novému řešení došlo k zachování možnosti odběru energie a dalších výhod, které setrvačníkový pohon poskytuje, a současně se podařilo odstranit nevýhody stávajícího pohonu spočívající v energetické ztrátě spojkou při rozběhu a brzdou v přerušovaném pracovním cyklu, které má pohon přímý. Práce byla zadána a řešena ve spolupráci s průmyslovým partnerem ŠMERAL Brno, českým výrobcem mechanických tvářecích strojů.

Svaz kováren ČR odměňuje nejlepší obhájené diplomové práce každoročně. Kromě finančního ohodnocení je oceňuje také prestižní cenou profesora Borise Sommra, kterou Adam Bečvář převzal z rukou ředitele svazu Františka Červenky, výkonného ředitele Kovárny VIVA, během zasedání valné hromady na konci dubna 2023 v Ostravě.

Fakulta strojní

Eva Krauzová

18. 05. 2023