Západočeská univerzita se prostřednictvím Tandemu zapojila do Evropského dne sousedů

Spolupráce Univerzita Veřejnost

Plzeňané poznali interaktivní program Zažij Plzeň! a vyzkoušeli si metodu jazykové animace.

Tradiční komunitní akce Evropský den sousedů podporuje už od roku 2014 dobré sousedské vztahy v Plzni. I letos proběhla v posledním květnovém víkendu a nabídla jak program pro veřejnost v takzvaných ohniscích, tak sousedské večeře a komentované procházky. Projekt Zažij Plzeň!, který zastřešuje Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem, spadající pod ZČU v Plzni, se také zapojil. Jedním z letošních 12 oficiálních ohnisek byl totiž i stánek před Galerií Ladislava Sutnara v Riegrově ulici, kde Tandem sídlí.

"Představovali jsme interaktivní program Zažij Plzeň!, velký úspěch jsme měli s plzeňskou online stopovačkou," přibližuje náplň akce koordinátorka projektu Veronika Rybová. "Přišli k nám i opravdoví starousedlíci z ulice a vyprávěli své příběhy. Zabýváme se plzeňskými dějinami a poslouchat pamětníky je něco, co nás nabíjí a zároveň nám to ukazuje, že spolupráce s Evropským dnem sousedů má smysl."

Odpoledne svými vystoupeními oživili hudebníci Jan Brabec & Jakub Siegl a taneční uskupení Nota. Kulturní program zařizuje DEPO2015, které je také hlavním pořadatelem akce a pomáhá s organizací ohnisek i sousedských setkání, jichž bylo letos kolem padesáti.

Procházky Zažij Plzeň! jsou věrné svému jménu. Jazykoví animátoři Tandemu je připravují tak, aby byly poučné a zároveň i pobavily a pomohly zažít město, které má určitě co nabídnout.

"Mluvíme samozřejmě o historii, ale hlavně se snažíme, aby návštěvníci poznali i plzeňskou kulturu a jazyk. Pro německé skupiny máme připravené hry, které jim pomohou proniknout do základů češtiny. Čechům díky vtipným aktivitám ukazujeme, že němčina je zábavná a spoustu slov už vlastně znají. K tomu nám pomáhá metoda jazykové animace, kterou Tandem vyvíjí a propaguje. Specializujeme se ale hlavně na česko-německé výměny škol a organizací a snažíme se nenásilně podpořit mezinárodní spolupráci s našimi přeshraničními sousedy. Na to jsou nejlepší naše Stadtrallye -  procházky s pracovními listy, které vás provedou centrem, přimějí plnit netradiční úkoly, odpovídat na otázky a spolupracovat i s jinak mluvícími spoluhráči. Na sousedském dnu v Riegrovce si je vyzkoušely desítky lidí," přibližuje princip projektu animátorka Kateřina Břendová.

Další zájemci o netradiční prohlídku města si na webové stránce hry.zazijplzen.eu zahráli online stopovačku, která je po splnění úkolů poslala na různá stanoviště po centru Plzně. "Aplikaci jsme začali vyvíjet v době covidu. Bylo nám líto, že nemůžeme lidem ukazovat město, a online aplikace se zdála jako cesta. Dodnes je velmi oblíbená a máme radost, že se nám stále daří nabízet ji zdarma. V současné době už na ní naleznete dvě trasy. Ta druhá je věnována osudům našich židovských spoluobčanů a době holocaustu v Plzni. Doufám, že u dvou stopovaček neskončíme, už teď přemýšlíme o další," vysvětluje Veronika Rybová.

Zaujal vás program projektu Zažij Plzeň? Jeho aktivity sledujte na Instagramu a Facebooku.

Galerie


Centrum výměny mládeže

Pavel KORELUS

02. 06. 2023