Profesor Zuheir Barsoum již podruhé na Fakultě strojní v rámci programu Academic Career in Pilsen

International Spolupráce

V rámci projektu Academic Career in Pilsen navštívil Fakultu strojní významný evropský expert v oblasti navrhování, zvyšování spolehlivosti a kvality svařovaných konstrukcí, profesor Zuheir Barsoum z Královského technologického institutu ve Stockholmu.

V první polovině května 2023 navštívil Fakultu strojní v rámci programu Academic Career in Pilsen profesor Zuheir Barsoum z KTH Stockholm, Dept. of Engineering Mechanics. Profesor Barsoum je významným evropským expertem v oboru navrhování, zvyšování spolehlivosti a kvality svařovaných konstrukcí. Mimo jiné je spoluautorem doporučení Mezinárodního svářečského institutu Recommendations for the HFMI Treatment For Improving the Fatigue Strength of Welded Joints.

Aplikacemi metody HFMI (High Frequency Mechanical Impact) na konstrukce kolejových vozidel a ocelové mosty se zabývají odborníci Regionálního technologického institutu v rámci společných projektů se Škoda Transportation a Fakultou stavební ČVUT v Praze. Garantem programu profesora Barsouma byl docent Miloslav Kepka, který s profesorem Barsoumem navštívil obě tato pracoviště. Ve Škodě Transportation si prohlédli především akreditovanou zkušebnu, výrobu a montáž podvozků a skříní kolejových vozidel. Na Fakultě stavební ČVUT v Praze byly součástí jednání s pracovníky a doktorandy katedry ocelových konstrukcí i dvě přednášky: Digitizing weld quality assurance of welded structures subjected to fatigue loading - towards industry 4.0 (Zuheir Barsoum) a Výzkum, vývoj a testování svařovaných a aditivně vyráběných kovových konstrukcí ve výzkumném centru RTI (Miloslav Kepka). 

Profesor Barsoum se setkal s managementem Fakulty strojní a byl i členem malé delegace ZČU, která navštívila technickou univerzitu v Aalenu. „Na základě osobního pozvání jejího rektora jsme se zúčastnili části odborného i slavnostního programu pořádaného k 60. výročí založení této instituce, silně orientované na nejmodernější trendy v materiálovém výzkumu, v poslední době včetně aplikací umělé inteligence,“ dodává Miloslav Kepka.

V rámci svého pobytu na ZČU navštívil profesor Barsoum nejen Zkušebnu pevnosti a únavové životnosti, ale také Laboratoř laserového svařování nebo Oddělení infračervených technologií ve výzkumném centru NTC.

Pobyt profesora Barsouma v Plzni završil workshop, na kterém kromě jeho hlavní úvodní přednášky zazněla vystoupení odborníků z RTI, ale také hostů z VZÚ Plzeň, Fakulty stavební ČVUT v Praze a Strojírenské fakulty STÚ Bratislava. Všechny zmíněné instituce jsou v současnosti zapojené do přípravy několika projektů programu Horizon Europe společně s KTH Stockholm.

Proběhly též konzultace o společném výzkumu únavové životnosti svarových spojů z ocelí o vysoké pevnosti. Lze očekávat, že ještě v tomto roce dorazí do výzkumného centra RTI první zkušební vzorky ze Stockholmu. Zahájení zkoušek pak budou přítomni mladší kolegové profesora Barsouma.

Miloslav Kepka dodává: Program Academic Career in Pilsen považuji za nejlepší pro navázání kontaktů se špičkovými evropskými vědci. Profesor Barsoum nás navštívil takto již podruhé. Vše nasvědčuje tomu, že se nám podařilo navázat skutečné osobní přátelství, které přeroste do velmi konkrétní spolupráce obou našich institucí, na níž se budou podílet především naši mladší kolegové, doktorandi a postdoci.



Galerie


Fakulta strojní

Eva Krauzová

09. 06. 2023