Olympiáda techniky se konala opět prezenčně, poprvé v TechToweru

Soutěž Studující Úspěchy

Tradiční akce katedry matematiky, fyziky a technické výchovy Fakulty pedagogické má za sebou 17. ročník.

Sedmnáctý ročník Olympiády techniky Plzeň uspořádala v úterý 23. května katedra matematiky, fyziky a technické výchovy Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni. Akce se zúčastnilo přes 60 studentů a studentek z dvanácti univerzit čtyř států, jejím cílem byla výměna zkušeností mezi studujícími programů přírodovědného a polytechnické vzdělávání, upozornění na aktuální trendy ve výuce a propojení studujících s praxí.

Z domácích byly nejúspěšnější Kateřina Vasko a Zuzana Pinkrová, které dostaly speciální cenu za své projekty Inovace pěstitelských prací a Ruční výroba papíru a experimenty s papírem. První místo v sekci didaktických prací si odvezla studentka Masarykovy univerzity Nina Nikita King za projekt Programování jednodeskového počítače v blokovém programovacím jazyce pro základní školy, v druhé sekci byla udělena dvě první místa a obě zamířila na Slovensko. Zvítězily Janka Mampouyová a Emília Šlepkovská s projektem Planéta Zem a súbor didaktických pomôcok v technickom vzdelávaní prostredníctvom stratégie STEAM a Andrea Šoporová Chochoľáková s tématem Edukačné využitie kultúrnej pamiatky v predmete Technika.

Další ocenění napřič sekcemi získaly projekty z Řecka - Bibliometrická analýza trendů výzkumu distančního vzdělávání pomocí databáze Scopus a z Polska - Raketa s vodním proudovým motorem. Porotu soutěžní sekce také zaujal výrobek torzní balisty nebo Vaňausova trisektoru úhlů z dílny studentů Jihočeské univerzity. Své projekty zaměřené na polytechnické vzdělávání na 1. stupni ZŠ také úspěšně prezentovaly studentky naší fakulty, Marie Černá - Konstrukční činnosti s žáky se speciálně vzdělávacími potřebami a Barbora Hankerová - Rozvoj technického myšlení, zručnosti a kreativity u dětí na 1. stupni ZŠ.

Z dalších domácích prací lze zmínit úspěch Jana Kaňky, který se svým tématem Environmentální projekty a téma udržitelného rozvoje ve vzdělávání vystupoval již v roce 2022 na mezinárodní konferenci v řecké Patře a nyní s finální prací vystoupil i na Olympiádě techniky. Součástí jeho projektu je i unikátní hmyzí hotel, který s pomocí Pavla Honzíka vytvořil a plní svůj účel na dvoře budovy Fakulty pedagogické v Klatovské ulici. 

Akce proběhla po třech letech opět prezenčně, a to v nových prostorách TechToweru. Druhý den si účastníci prohlédli i Centrum robotiky a Techmania Science Center.

Olympiáda techniky se konala pod záštitou primátora města Plzně Romana Zarzyckého, rektora Západočeské univerzity v Plzni Miroslava Lávičky a děkana Fakulty pedagogické ZČU Pavla Mentlíka. Podpořily ji prostředky projektu SVK, města Plzně, projektu ¾ století a sponzorů. Podrobné informace o letošním ročníku, sborník abstraktů a časopis najdou čtenáři na webu akce.



Galerie


Fakulta pedagogická

Jan Krotký

08. 06. 2023