Univerzita třetího věku ZČU sklidila od delegace z Moldavska slova uznání

Další vzdělávání Hosté Studium

Seznámit se systémem vzdělávání seniorů, zjistit, jak je koncipován, co výuka obsahuje a jaký je o tento druh vzdělávání zájem – to bylo hlavním cílem delegace z Moldavska, která ve čtvrtek 8. června navštívila Západočeskou univerzitu v Plzni (ZČU).

Delegaci, kterou vedla moldavská poslankyně a členka komise pro sociální ochranu, zdraví a rodinu Maria Pancu, tvořily dále zástupkyně ministerstva práce a sociální ochrany, ministerstva školství a výzkumu, Moldavské státní univerzity a Populačního fondu OSN (United Nations Population Fund Moldova, UNFPA). Přítomen byl také zástupce Centra pro demografický výzkum. Delegaci přivítal na ZČU prorektor Jiří Kohout společně s ředitelkou Univerzity třetího věku (U3V) ZČU Magdalenou Edlovou, proděkanem pro rozvoj a internacionalizaci Fakulty aplikovaných věd Josefem Kohoutem a specialistkami na celoživotní vzdělávání Terezou Poláčkovou a Markétou Brůžkovou z U3V ZČU.     

Západočeskou univerzitu představila moldavské delegaci Romana Suchá z International Office, poté se Tereza Poláčková zaměřila přímo na fungování U3V. Seznámila členky a členy delegace s nabídkou a frekvencí kurzů, pobočkami, skladbou posluchačů, přiblížila situaci z doby pandemie covidu-19 a mnoho dalších souvisejících aspektů. 

Cílem kolegyň z Moldavska bylo načerpat inspiraci pro koncept, který by podpořil aktivní stárnutí obyvatel, zmírnil izolaci moldavských seniorů a pomohl jim zapojit se do života společnosti. Zajímaly se proto o praktické záležitosti týkající se chodu U3V, jako například o financování, počet posluchačů na přednáškách, motivaci vyučujících, podmínky absolvování kurzů a řadu dalších dílčích otázek. Současně oceňovaly, jak systém v Česku a na ZČU funguje, a nešetřily slovy uznání. 

„Podíl posluchaček a posluchačů Univerzity třetího věku ZČU na celkovém počtu všech posluchačů univerzit třetího věku v Česku se pohybuje mezi 10–12 procenty,“ zdůraznil prorektor Jiří Kohout.  

Všichni účastníci a účastnice setkání se shodli, že stárnutí populace je důležité téma pro většinu zemí a je potřeba věnovat mu pozornost. „Vážíme si toho, že můžeme být vzorem pro jinou zemi. Univerzita třetího věku ZČU letos slaví už třicáté výročí a za tu dobu se samozřejmě v mnohém proměnila a stále se vyvíjí. Co však zůstává, je náš cíl podporovat aktivní život seniorů. Tento vliv univerzit třetího věku se totiž pozitivně projevuje v celé společnosti,“ uvedla k setkání s kolegyněmi z Moldavska Magdalena Edlová.   

Návštěva moldavské delegace na ZČU byla iniciována Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR. Česká republika totiž podpořila rozšíření projektu Digitální dovednosti spojují generace, který má přispět k dialogu mezi generacemi.

Galerie


Univerzita třetího věku

Šárka Stará

09. 06. 2023