Dramatické dílny na Festivalu porozumění

Studující Veřejnost Zaměstnanci

Roman Černík, Eva Gažáková, studenti a studentky zapojili do dramatického příběhu žáky mariánskolázeňských škol i lidi s postižením.

Od 16. do 18. května probíhal v Mariánských Lázních už 21. ročník Festivalu porozumění pořádaný Společností pro podporu lidí s mentálním postižením a Domovem pro osoby se zdravotním postižením v Mnichově u Mariánských Lázní. Popáté byly jeho součástí také dopolední dramatické dílny vedené Romanem Černíkem, ke kterému se v letošním roce přidala i Eva Gažáková. Oba působí na katedře pedagogiky Fakulty pedagogické ZČU a společně se svými studenty a studentkami zrealizovali v několika variantách dramatický příběh, jehož aktéry se stali všichni přítomní, tedy žáci z mariánskolázeňských základních a středních škol, lidé s postižením (především mentálním a kombinovaným) žijící v rodinách nebo v zařízeních pobytových sociálních služeb v karlovarském regionu a další.

Novinkou byla tentokrát také účast skupiny klientů s postižením a jejich asistentů z centra Lebenshilfe Kreisvereinigung Tirschenreuth e.V. v německém Mitterteichu. Kromě velmi širokého věkového rozpětí účastníků a jejich diverzity z hlediska intelektových, motorických, komunikačních i dalších schopností a mnoha individuálních specifických omezení si tak lektoři museli poradit také s jazykově a kulturně heterogenní skupinou, což se mimo jiné i díky dobré spolupráci s přítomným profesionálním tlumočníken nakonec výborně podařilo a celé dopoledne si skvěle užili opravdu všichni.

Oběma kolegům i studentům patří velké poděkování, protože naplnit hlavní myšlenku a záměr celého festivalu, tedy zpřístupňovat a usnadňovat vzájemná setkávání lidí s postižením a bez postižení, se jim podařilo beze zbytku.

Fakulta pedagogická

Josef Slowík

31. 05. 2023