Plzeňské léto bude patřit umění a cestování. Sutnarka představuje rozsáhlý výstavní projekt Travel

Tisková zpráva Veřejnost Výstava

Projekt s podtitulem We will know where when we get there se plzeňským milovníkům umění představí ve třech lokalitách – v Galerii města Plzně, v Galerii Ladislava Sutnara a ve studentské galerii GAFA, která je součástí kreativní zóny DEPO2015.

Studující, vyučující i absolventi a absolventky Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni připravili ve spolupráci s Galerií města Plzně a Galerií Ladislava Sutnara výstavní projekt, který voní létem. Skrze kresby, malby, plakáty, animované filmy, fotografie, leporela nebo hračky ztvárňují široké téma cestování, které může nabývat podob vesmírné turistiky, výletu k babičce nebo i cesty do vlastního nitra. Na návštěvníky čekají tři výstavy a tři vernisáže, první z nich už 22. června.

Rozsáhlý výstavní projekt Travel s podtitulem We will know where when we get there se plzeňským milovníkům umění představí ve třech lokalitách – v Galerii města Plzně, v Galerii Ladislava Sutnara a ve studentské galerii GAFA, která je součástí kreativní zóny DEPO2015. Třináct místností Galerie města Plzně a studentská galerie GAFA budou hostit umělecká díla studujících, vyučujících i absolventů a absolventek Sutnarky. Galerie Ladislava Sutnara představí práce belgické umělkyně Christine Clinckx. Pojícím prvkem je téma cestování ve všech jeho formách a podobách.

 

GALERIE MĚSTA PLZNĚ

  • Vernisáž 22. 6. 2023 v 17:00
  • nám. Republiky 40, Plzeň
  • Kurátor Dušan Brozman
  • Výstava potrvá do 27. 8. 2023

GALERIE GAFA V DEPO2015

  • Vernisáž 11. 7. 2023 v 18:00
  • Presslova 14, Plzeň
  • Kurátor Dušan Brozman
  • Výstava potrvá do 23. 8. 2023

Vesmírná turistika, výlet k babičce nebo migrace ptáků do teplých krajin. Cestování má spoustu forem, včetně vlastní pouti životem, při níž člověk často cestuje do svého nitra, a nakonec se vydává na cestu závěrečnou. Ve stejné šířce a rozmanitosti se cestování promítá do umění. Může nabývat podoby klasických grafických reklamních designů i sarkastické nadsázky na pozadí ekologické situace naší planety.

„Cestování je staré jako lidstvo samo. Dříve se člověk vydával na cesty, aby unikl chladu. Dnes uniká před horkem a přírodními katastrofami nebo hledá úrodnou půdu. Útěk je také cesta. Kromě toho stále existují objevitelské a průzkumné cesty, všudypřítomná je masová turistika a existuje i cestování, které se netýká těla, ale spíše mysli a duše. Sem patří sny a ztrácení se v myšlenkách, nevyzpytatelné cesty do vlastního nitra, mentální akrobacie filozofů nebo umělců a například i cestování v čase,“ vysvětluje inspirační zdroje stojící za koncepcí výstavního projektu Dušan Brozman, kurátor projektu Travel a pedagog na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara.

Umělci a umělkyně ze Sutnarky ztvárnili tematiku cestování skrze kresby, malby, plakáty, animované filmy, fotografie, leporela, knihy, hračky, informační grafiku, multimediální instalace nebo dadaisticko-konstruktivistické objekty. Jednotlivé výstavy nabízí obrovskou škálu klasických i nových médií, která významně přispívají k výraznosti a významové rozmanitosti jednotlivých děl.

 

GALERIE LADISLAVA SUTNARA

  • Christine Clinckx
  • Vernisáž 29. 6. 2023 v 18:00
  • Riegrova 11, Plzeň
  • Kurátor Jan Van Woensel
  • Výstava potrvá do 2. 9. 2023

První sólová výstava belgické umělkyně Christine Clinckx v České republice návštěvníkům nabídne čtyři velkoformátové instalace doprovázené zvukovým uměleckým dílem. Christine Clinckx se ve svých projektech věnuje tématům války, uprchlíků, přemísťování a mizení. Tím vytváří konflikty, napětí a tření, jež otevírají prostor pro kritický diskurz o otázkách společenských, kulturních, politických, technologických, environmentálních a humanitárních proměn od devadesátých let dvacátého století do současnosti.

„Instalaci „Drift Car“ tvoří auto, které se stalo terčem střelby, když se v něm jedna rodina při útěku před válkou vydala na strastiplnou cestu z nebezpečného prostředí vlastního domova do neznámého cíle v nejisté budoucnosti. „Missing“ je série portrétů přefocených z dokladů migrantů, kteří se neúspěšně pokusili dostat do Evropské unie přes Řecko a kteří se buď utopili ve Středozemním moři, nebo se stali obětí protiimigrační politiky této země,“ vysvětluje kurátor výstavy Jan Van Woensel.

Dále bude na návštěvníky čekat monumentální fotografická koláž „War is Over“, zachycující skupinu uprchlíků, kteří v době migrační krize roku 2021 mizí v lese v demilitarizované zóně na hranicích mezi Běloruskem a EU. Kniha „20 Years Underground“ je souborem více než 500 diapozitivů a filmů s fotografiemi z rodinného alba, které byly v letech 2000 až 2020 zakopané v zemi. Na původním obsahu těchto portrétů a záběrů z oslav a dovolených se podepsaly přírodní procesy způsobující jejich rozpad a hnilobu, což napomáhá autorce v její snaze navždy zakrýt tajemství, skandály a vnitřní konflikty.

Poslední součástí výstavy je zvukové dílo „Utopia, in time reversed (2023–2043)“. Tato „utopie obrácená v čase“ je ódou na očekávanou lepší budoucnost a v červenci 2023 bude zakopána pod zem. Ze země bude dílo vykopáno v roce 2043, kdy by měl být jeho zvuk obnoven pomocí forenzních technik.

Christine Clinckx je multimediální umělkyně a aktivistka žijící v belgických Antverpách.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Martin Bečan

21. 06. 2023