Jak se zapojit do veřejného dění, řešili mladí lidé z Česka a Německa na konferenci v Nečtinech

International Konference Spolupráce

Mladí lidé z Česka a Německa se v červnu sešli v univerzitním školicím středisku v Nečtinech. Na mezinárodní konferenci s podtitulem "Jen volit nestačí" diskutovali o možnostech participace mládeže ve veřejném dění. Setkání pro ně připravili jejich vrstevníci z dobrovolnického projektu ahoj.info.

Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem každoročně přijímá do svých kanceláří v Plzni a Regensburgu mladé zájemce o mezinárodní dění. Díky programu Evropského sboru solidarity jim zajišťuje vše potřebné k jejich pobytu v sousední zemi: hradí ubytování a přispívá na stravu a kapesné. V rámci projektu ahoj.info mají dobrovolníci a dobrovolnice na české i německé straně za úkol mimo jiné uspořádat dvě přeshraniční akce. První je již tradičně videoworkshop v bavorském Waldmünchenu, kde si vyzkouší, co organizace česko-německé akce obnáší. Na jaře je pak čeká uspořádání vlastní konference.

"Videoworkshop ve Waldmünchenu byl pro nás takovým testem, jak to vše může a má fungovat. Konferenci mládeže už jsme vymýšleli a plánovali od začátku do konce sami. Vybrat místo, referenty, dělat propagaci, shánět účastníky, zajistit financování... Jsou to různorodé úkoly a člověk si asi neumí představit, kolik je s tím práce, dokud si to na vlastní kůži nevyzkouší. Hodně jsme se během plánování a organizování naučili," vypočítávají letošní dobrovolníci z obou kanceláří, Kateřina Louženská a Tom Wiegels, co vše bylo pro zajištění akce potřeba.

"Při první takhle velké akci toho může být najednou trochu moc, ale proto jsme tu my, stálí pracovníci Tandemu, abychom v tom tým ahoj.info podpořili. Máme pravidelné schůzky, kde plánujeme, co je potřeba zařídit. Musím říct, že Kateřina s Tomem byli skvělí a vše zvládali s přehledem. Nejen, že vše zorganizovali, akci i báječně odmoderovali! Oceňuji také téma, pro které se rozhodli, a výběr referentů, které oslovili," chválí organizátory akce Veronika Rybová, jež duo dobrovolníků mentorovala.

"Téma setkání bylo částečně dáno stěžejním tématem Tandemu - Mládež utváří budoucnost (demokracie, participace, diverzita). K participaci se konalo jen málo akcí, a podle nás je to velmi důležité téma, což se také ukázalo na letošní konferenci, a je dobře, že se pro ně Kateřina s Tomem rozhodli. Přihlásilo se hodně aktivních lidi, kterým není jedno, v jakém světě žijí, a snaží se to ovlivnit, " pochvaluje si Katka Břendová, která je za stěžejní téma zodpovědná, a pokračuje: "Stěžejní téma Tandemu určuje česko-německá Rada, kterou vede české ministerstvo školství a spolkové ministerstvo pro mládež (BMFSFJ). Mění se co tři roky, plánujeme podle něj své akce a případně v rámci něj přispíváme i dalším spolkům a organizacím na jejich přeshraniční akce. Příští rok nás čeká téma udržitelnosti v nejširším slova smyslu. Spojuje nejen klasická témata ekologie a životního prostředí, ale chceme se věnovat i udržitelnosti v oblasti mentálního zdraví a lidských zdrojů."

Zaujal vás projekt ahoj.info? Od letošního září do srpna 2024 máme ještě volná místa v německých organizacích! Více info naleznete na webu Tandemu.

Těšíme se na vás.

Galerie


Centrum výměny mládeže

Katarzyna Jindrová

29. 06. 2023