Západočeská univerzita uspěla v projektu EUPeace

EUPeace International Úspěchy

3. července přišlo oficiální rozhodnutí z Evropské komise o přidělení finanční podpory sedmi novým evropským univerzitním aliancím. Mezi nimi je také aliance EUPeace, jejímž členem je i Západočeská univerzita v Plzni.

Evropská komise poskytla finanční prostředky z programu ERASMUS+ nové evropské univerzitní alianci EUPeace –  European University for Peace, Justice, and Inclusive Societies (Evropské univerzitě pro mír, spravedlnost a inkluzivní společnost). Finanční částka přidělená celé alianci na období prvních čtyř let činí téměř 14,4 milionů eur.

Cílem vznikajících alianci evropských univerzit je prostřednictvím vzájemné spolupráce přispívat ke zlepšování kvality a konkurenceschopnosti evropského vysokého školství. Získaná podpora znamená pro ZČU mimo jiné příležitost podílet se na projektech EU vypisovaných právě pro evropské univerzitní aliance, což ji ještě více posílí a ukotví v evropském prostoru terciálního vzdělávání.

Základ aliance EUPeace byl položen v únoru 2021 v německém Marburgu. Koordinátorem aliance, která má devět členů, je tamní Philipps-Universität Marburg. Vedle ní jsou partnery EUPeace společně se Západočeskou univerzitou v Plzni také Justus-Liebig-Universität Gießen (Německo), Université de Limoges (Francie), Università della Calabria (Itálie), Universidad Pontificia Comillas (Španělsko), University of Mostar (Bosna and Hercegovina) a Çukurova University (Turecko).  


Celouniverzitní

Kamila Kolářová

03. 07. 2023