Podpora aliance EUPeace spojí ZČU s dalšími úspěšnými evropskými univerzitami

EUPeace International Spolupráce

Evropský projekt představuje významnou příležitost pro další rozvoj v oblasti internacionalizace Západočeské univerzity v Plzni.

Pět českých univerzit zapojených do mezinárodních univerzitních aliancí získalo na začátku července rozhodnutím Evropské komise finanční podporu z programu ERASMUS+. Západočeská univerzita v Plzni je jednou z nich. Od roku 2021 je totiž členem Evropské univerzitní aliance EUPeace – European University for Peace, Justice, and Inclusive Societies (Evropská univerzita pro mír, spravedlnost a inkluzivní společnost).

Co finanční podpora pro ZČU znamená?

„Pro ZČU předpokládáme finanční dotaci ve výši 851 tisíc eur. Tento projekt bude, stejně jako ostatní celouniverzitní projekty, koordinován Projektovým centrem, a to po dobu čtyř let s plánovaným zahájením v lednu 2024. Koordinátor aliance, německá univerzita Philipps-Universität Marburg, nyní připravuje k podpisu grantovou dohodu,“ říká za Projektové centrum ZČU Markéta Ulčová.

Vyjma ZČU a Philipps-Universität Marburg (Německo) jsou v alianci EUPeace zastoupeny Justus-Liebig-Universität Gießen (Německo), Université de Limoges (Francie), Università della Calabria (Itálie), Universidad Pontificia Comillas (Španělsko), University of Mostar (Bosna and Hercegovina), University of Prishtina (Kosovo) a Çukurova University (Turecko). Jejich rektoři a rektorky se ve druhé polovině srpna sejdou při jednání ve francouzském Limoges. Hovořit budou o klíčových tématech, jež jsou společným jmenovatelem vzniklé aliance.

Tento evropský projekt představuje významnou příležitost pro další rozvoj v oblasti internacionalizace univerzity a umožní Západočeské univerzitě v Plzni podílet se na společných aktivitách s úspěšnými evropskými univerzitami. 

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

14. 07. 2023