Střelci Rampula a Přívratský vybojovali na univerziádě první medaile pro ZČU

Sport Studující Úspěchy

Gratulujeme studentům Fakulty aplikovaných věd a Fakulty právnické!

V pátek 28. července začaly v Čcheng-tu dvakrát odložené Letní světové univerzitní hry. Západočeská univerzita v Plzni, jejíž barvy spolu s těmi národními hájí v Číně šestice studujících, je na univerziádě vidět od prvního dne. Střelec Jiří Přívratský, student Fakulty právnické, nejprve při slavnostním zahájení nesl vlajku v čele české výpravy, poté už se spolu s ostatními pustil do boje o cenné kovy, které na sebe nenechaly dlouho čekat.

Vůbec první medaili pro České republiku, a hned zlatou, vystřílel v neděli rychlopalnou pistolí na 25 m student Fakulty aplikovaných věd ZČU Matěj Rampula. „Medaile si hodně vážím, protože je to moje zřejmě poslední takto vysoká univerzitní soutěž, které se mohu zúčastnit, protože příští rok v Německu nebude střelba na programu univerzitních her jako volitelný sport. Pak už budu moc starý,“ citovala střelce Česká asociace univerzitního sportu, jež výpravu organizuje.

„Srdečně vám gratuluji k dnešnímu fantastickému úspěchu. Odvedl jste super výkon a jak já, tak celá univerzita jsme na Vás opravdu moc pyšní,“ ocenil výkon Matěje Rampuly rektor ZČU Miroslav Lávička.

Gratulaci od rektora obdržel v ten samý den také vlajkonoš Jiří Přívratský. Při střelbě z polohové malorážky totiž získal bronzovou medaili. “Z medaile mám velkou radost, nemám ale radost ze svého dnešního výkonu, zvlášť ve finále. Střílím tady s novým střeleckým oblekem a nejsem si úplně jistý, jestli funguje, tak jak bych si představoval, asi to bude chtít ještě trošku zajet a snad to bude lepší,“ uvedl Jiří Přívratský, kterého v pondělí čekala ještě disciplína 10 m vzduchová puška, v níž skončil na pátém místě.

Jaké studentky a jací studenti nás reprezentují v Číně? Čtěte v článku Na univerziádu v Čcheng-tu míří šest medailových nadějí ze ZČU.

Galerie


Česká výprava v čele s vlajkonošem Jiřím Přívratským.

Matěj Rampula.

Jiří Přívratský. Snímky: FISU, Markéta Šimoníková, ČAUS

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

31. 07. 2023