ZČU na univerziádě 2023? Jedno zlato, jedno stříbro, třikrát bronz

Sport Studující Úspěchy

Studentky a studenti Západočeské univerzity se na Letních světových univerzitních hrách 2023 v Čcheng-tu rozhodně neztratili.

Letní světové univerzitní hry 2023 jsou minulostí. Za univerziádou v čínském Čcheng-tu udělal 8. srpna tečku závěrečný ceremoniál a česká výprava se vrátila domů s úctyhodnou medailovou sbírkou. Čtyři zlaté, tři stříbrné, pět bronzových. Z toho pět medailí díky studujícím Západočeské univerzity v Plzni!

Ze západu Čech na jihozápad Číny zamířilo slibné střelecké kvarteto Matěj Rampula (Fakulta aplikovaných věd), Jiří Přívratský (Fakulta právnická), který byl rovněž českým vlajkonošem, Pavel Schejbal (Fakulta elektrotechnická) a Veronika Blažíčková (Fakulta zdravotnických studií), spolu s nimi atletka Tereza Hrochová (Fakulta právnická) a lukostřelkyně Martina Zikmundová (Fakulta ekonomická). Vidět byli od prvních dnů her.

Vůbec první české zlato vybojoval Matěj Rampula střelbou z rychlopalné pistole na 25 metrů. Stříbro vystřílel Pavel Schejbal ze vzduchové pistole na 10 metrů, a to v mixu dvojic spolu se sestrou Veronikou, studentkou Vyšší odborné školy Plzeň.

Pavel Schejbal získal ještě bronzovou medaili za střelbu ze vzduchové pistole na 20 metrů, další cenné kovy přidali do sbírky další střelci a střelkyně. Jiří Přívratský získal bronz ve střelbě z třípolohové malorážky a Veronika Blažíčková v týmové soutěži z třípolohové malorážky na 50 metrů spolu se Sárou Karasovou z University of Alaska Fairbanks a Kateřinou Štefánkovou z Vysoké školy báňské-technické univerzity v Ostravě.

Tereza Hrochová zaběhla v Čcheng-tu půlmaraton ve skvělém čase 1:14:48. Na medailovou pozici to nestačilo jen těsně, ale čtvrté místo v celosvětové konkurenci rozhodně není ostuda.

Martina Zikmundová zase ve střelbě z kladkového luku získala už v první den her výborné 9. místo, díky čemuž se stala nejlepší Evropankou celé univerziády.

Podrobný souhrn všech dnů Letních světových univerzitních her 2023 najdete na webu České akademie univerzitního sportu, jež výpravu organizovala.

Všem sportovkyním a sportovcům gratulujeme k účasti a skvělým výsledkům a děkujeme za reprezentaci ZČU na univerziádě!

Galerie


Matěj Rampula.

Jiří Přívratský.

Tým střelkyň - uprostřed Veronika Blažíčková.

Tereza Hrochová.

Martina Zikmundová.

Zahájení univerziády.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

09. 08. 2023