Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara otevírá umělecké kurzy pro veřejnost

Tisková zpráva Univerzita Veřejnost

Účastníkům kurzů budou k dispozici profesionálně vybavené ateliéry a dílny Sutnarky v univerzitním areálu v Plzni na Borech.

Kurzy fotografie, grafického designu, šperku, malby i přednáškový cyklus dějin umění. Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni otevírá kurzy pro veřejnost každý půlrok. Od letošního září nabízí umělecké vzdělávání pro dospělé v novém formátu. Přihlášky je možné posílat do 13. září. Výuka začíná v týdnu od 18. září a potrvá třináct týdnů.

Vzdělávací umělecké aktivity, edukativní kurzy a workshopy nepatří jen dětem a vysokoškolským studujícím. Dlouhodobé kurzy plzeňské umělecké fakulty jsou tu pro všechny, které láká umění a kteří by rádi začali sami tvořit. Jestli si toužíte rozšířit své dosavadní dovednosti v oblasti malby, grafického designu, fotografie, figurální kresby, interiérové tvorby nebo šperkařství, zkuste to na Sutnarce. Dlouho ale neotálejte, kurzy se pro vysoký zájem velice rychle plní.

„Kurzy pro veřejnost mají na fakultě tradici. My jsme je v letošním roce však podstatně vylepšili. Skupiny do deseti účastníků umožňují individuální přístup a plnou koncentraci pedagogů. Studenti mohou se svými pedagogy navázat kontakt, plně využít skvělé vybavení fakulty a v dějinách umění podniknout terénní exkurzi. Nabídku kurzů budeme dále rozvíjet. Hodláme fungovat jako centrum uměleckého vzdělávání nejen pro studenty, ale také pro širokou veřejnost. Univerzitní půda je zárukou kvality,“ říká Jindřich Lukavský, proděkan pro studijní a pedagogické záležitosti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

A co mohou zájemci v kurzech očekávat? Ve fotografickém kurzu se například seznámí s principy vzniku fotografie a osvětlování, získají přehled ve stavbě a skladbě fotografického obrazu a naučí se rozumět barvám. Kurz grafického designu a typografie se zase zaměří na designérské uvažování, komplexní návrhy a schopnost práce s písmem. A účastníci cyklu přednášek dějin umění se vzdělají v otázkách vzniku a proměn křesťanských chrámů a budou se věnovat tematice klášterů i iluminovaných kodexů.

Kurzy budou probíhat pravidelně každý týden od poloviny září do poloviny prosince v odpoledních hodinách. Jsou vhodné pro všechny, kteří se touží v uměleckých oborech rozvíjet dlouhodobě a do hloubky. Výuku povedou profesionální umělci, designéři a kunsthistorici působící vedle vlastní praxe jako vysokoškolští pedagogové na Sutnarce.

Účastníkům kurzů budou k dispozici profesionálně vybavené ateliéry a dílny jedinečné budovy Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v univerzitním areálu v Plzni na Borech (konečná tramvaje číslo 4, zastávka Univerzita). Více informací o kurzech a přihlašování naleznete na www.sutnarka.cz.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Martin Bečan

04. 09. 2023