Zlato, stříbro, bronz. Jak se letos dařilo ZČU na akademických hrách?

Sport Studující Úspěchy

Studentky a studenti Západočeské univerzity přivezli do Plzně z Olomouce úctyhodnou medailovou sbírku. Dařilo se jim v lukostřelbě, atletice, futsalu, házené i judu.

Od 3. do 7. září hostila Univerzita Palackého v Olomouci už 21. ročník Českých akademických her. Letos se do vysokoškolského klání zapojilo 33 škol z celé ČR, jejichž studující poměřili síly v celkem 17 sportech. Západočeská univerzita v Plzni se her účastní pravidelně, letos do hanácké metropole vyslala 88 sportujících studentek a studentů. Dohromady získali 38,5 bodu a ZČU se v celkovém pořadí umístila šestá.

Vítězná domácí Univerzita Palackého, jejíž tým byl téměř trojnásobný než tým ZČU, triumfovala díky 118.5 bodu. Dala si tak dárek k 450. výročí založení školy, jež slaví právě letos.

Z výpravy ZČU na sebe pozornost sportovní veřejnosti opět právem strhla lukostřelkyně Marie Horáčková, studentka Fakulty pedagogické. V srpnu se stala mistryní světa, na akademických hrách teď obhájila svůj český titul a navíc vytvořila nový český rekord v eliminacích, když nastřílela 678 bodů. V tandemu se sestrou Johanou Horáčkovou, která rovněž studuje Fakultu pedagogickou, navíc zvítězila v kategorii reflexní luk – družstva. Druhé místo připadlo týmu ve složení Daniel Cajthaml (Fakulta aplikovaných věd) a Jaroslav Slovák (Fakulta strojní).

Dařilo se ovšem také naší atletické výpravě, zejména atletkám, jež v celkovém pořadí skončily třetí. Tereza Hrochová z Fakulty právnické se stejně jako vloni stala akademickou mistryní v běhu na 3000 metrů, Daniela Volná z téže fakulty vybojovala zlato ve skoku dalekém. Linda Suchá z Fakulty pedagogické ve skoku dalekém získala druhé místo, další bronzovou medaili pak přidala ve trojskoku. Lucie Zavadilová z Fakulty ekonomické skončila druhá v běhu na 400 metrů a třetí v běhu na 200 metrů.

Štafeta ve složení Veronika Sládková (Fakulta zdravotnických studií), Anna Suráková (Fakulta pedagogická), Anežka Voříšková (Fakulta zdravotnických studií) a Lucie Zavadilová (Fakulta ekonomická) obsadila druhé místo v běhu 4x 400 metrů, třetí místo v běhu 4x 100 metrů pak vybojovala čtveřice Veronika Sládková, Linda Suchá, Anna Suráková a Daniela Volná. Dvěma stříbrnými medailemi přispěla do atletického fondu přispěla také Barbora Tichá z Fakulty pedagogické – jednou při vrhu koulí, jednou při hodu diskem. Její kolega Tomáš Ott z Fakulty aplikovaných věd získal bronzovou medaili v hodu kladivem.

V kolektivních sportech zabodovaly futsalistky ZČU, jež skončily celkově třetí. Stejnou medailovou pozici vybojovaly také házenkářky. Celkově třetí skončily judistky, z nichž Pavlína Marešová z Fakulty filozofické získala stříbrnou medaili v kategorii do 70 kg a Lenka Oravcová z Fakulty ekonomické bronz v kategorii do 57 kg. Judisté sice skončili celkově čtvrtí, nicméně Petr Pešek z Fakulty pedagogické získal stříbrnou medaili v kategorii do 100 kg, Vladimír Vondra skončil třetí v kategorii do 60 kg a Zdeněk Mrázek z Fakulty pedagogické třetí v kategorii do 73 kg.

Kompletní výsledky Českých akademických her 2023 i fotogalerii najdete na webu akce.

Všem studentkám i studentům, kteří reprezentovali ZČU, děkujeme, a medailistkám a medailistům gratulujeme!

Galerie


Marie Horáčková (vpravo) se sestrou Johanou.

Tereza Hrochová.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

11. 09. 2023