Manželé Kocmanovi vystavují sochy a grafiky na zámku v Chanovicích

Veřejnost Výstava Zaměstnanci

Vyučující ze Sutnarky vybrali pro výstavu díla na téma Živly i velkoformátové litografie. K vidění jsou do 17. září.

Až do 17. září je možné v bývalé konírně zámeckého areálu v Chanovicích navštívit výstavu manželů Kocmanových, vyučujících na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Renáta Kocmanová tu výběrem svých soch a objektů dává nahlédnout do bohatého rejstříku materiálů a postupů, kterých jako sochařka užívá – od mořeného, cejchovaného dřeva, přes beton, terazzo, stucco lustro a sádru k ručně nakládanému, pigmenty barvenému papíru se slepotiskem. Vystavená díla spojuje téma Živly, k němuž se autorka ve své tvorbě opakovaně vrací.

Bedřich Kocman na výstavě představuje velkoformátové, na plátně tištěné litografie, dokončené v průběhu tohoto léta. Vychází v nich ze svých skic a kresebných záznamů, které pak na ploše kamene volně rozpracovává do spletitých struktur, umocněných tiskem v několika barevných vrstvách. Během složitého procesu vzniku tištěného obrazu, který podrobuje důkladnému průzkumu, hledá vztahy mezi liniemi a plochou, světlem a stínem, stejně jako kompoziční a barevné řešení, jež je hlavním pojítkem mezi vystavenou tvorbou obou umělců.

Výstavu Renáta Kocmanová ‒ sochy & Bedřich Kocman ‒ grafiky v Chanovicích je možné navštívit o víkendu a svátcích od 10.00 do 16.00 hodin.

Tvorbu manželů Kocmanových budete moci zhlédnout také na jejich plánovaných výstavách v Galerii malíře Václava Brožíka v Třemošné na jaře příštího roku.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Andrea Sloupová

05. 09. 2023