Den vědy a techniky poosmnácté. ZČU bavila i vzdělávala na náměstí Republiky

Festival Věda Veřejnost

Fakulty i pracoviště Západočeské univerzity se spolu s dalšími institucemi představily veřejnosti na oblíbeném vědeckém festivalu.

Tisíce lidí přilákal v pátek 8. září už 18. ročník oblíbeného vědeckého festivalu Západočeské univerzity v Plzni Den vědy a techniky. Náměstí republiky zaplnily stany fakult a dalších pracovišť ZČU, uvnitř kterých vědci a vědkyně předváděli příchozím, jak zábavná může věda a technika být. Názornými i interaktivními ukázkami je zvali na cestu do tajů elektrotechniky i strojírenství, robotiky, informatiky, chemie, fyziky, astronomie, kybernetiky, archeologie, filozofie, ale také designu, ekonomie nebo zdravovědy.

Představily se rovněž partnerské instituce ZČU, jako městské Centrum robotiky, Techmania Science Center, Hvězdárna v Rokycanech a Plzni, Církevní gymnázium Plzeň, Střední průmyslová škola stavební, Klub malých debrujárů Stříbro a Zbiroh nebo nezisková organizace nvias.

V infostánku ZČU si mohli návštěvníci a návštěvnice pořídit propagační předměty z nové kolekce ZČU, ve stánku kampaně Zažij hrdost se dozvědět o dárcovství krve a v kavárně Potmě Nadačního fondu Českého rozhlasu poznat svět nevidomých.

Den vědy a techniky se uskutečnil s podporou města Plzně a Plzeňského kraje.


   

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

11. 09. 2023