Studenti FEL bodovali se svými projekty na Technical Computing Camp 2023

Studující Úspěchy Věda

I letos se studenti i vyučující z Fakulty elektrotechnické zúčastnili setkání příznivců technických výpočtů a počítačových simulací.

Technical Computing Camp 2023 hostilo 7. a 8 září malebné prostředí Brněnské přehrady, kde přednášející z Česka a Slovenska představili nejen novinky ze softwarů Matlab a Comsol, ale i možnosti využití těchto programů pro řešení výzev současnosti pomocí moderních metod, například umělé inteligence. Ukázky aplikací potom prezentovali nejen zástupci společnosti HUMUSOFT, která tyto programy v ČR distribuuje, ale i uživatelé z řad univerzit či firem.

V soutěži o nejlepší uživatelský projekt zaznamenaly mimořádnou pozornost projekty studenta 1. ročníku Fakulty elektrotechnické ZČU Filipa Bláhy a studenta doktorského studia Jakuba Turečka. Filip Bláha představil elastoměr, zařízení pro měření chování magnetického elastomeru, ovládané skrze zařízení Arduino a prostředí Matlab, Jakub Tureček potom demonstroval sofistikované elektromagnetické lineární polohovací zařízení, využitelné například pro polohování zrcadel ve vesmíru. Jakub Tureček se umístil na 1. - 2. místě (oba vítězové obdrželi stejný počet hlasů), Filip Bláha potom na místě třetím v konkurenci deseti dalších projektů.

Program dále provázely i workshopy, debaty a mnoho neformálních možností diskutovat vědecké projekty a zkušenosti se zmiňovanými softwary. Zbyl však i čas na koupání v Brněnské přehradě.

Galerie


Fakulta elektrotechnická

Jan Kaska

13. 09. 2023