Rozloučení se zakladatelem a prvním rektorem Západočeské univerzity Jiřím Holendou

Univerzita

„Pamatuji si ho jako nesmírně energického člověka, který nikdy neměl daleko od slov k činům,“ řekl rektor ZČU Miroslav Lávička.

Nejen rodina a akademická obec, ale i široká veřejnost se ve čtvrtek 14. září rozloučila v kostele sv. Martina a Prokopa v Plzni-Lobzích s Jiřím Holendou, prvním rektorem Západočeské univerzity v Plzni.

Doc. RNDr. Jiří Holenda, CSc. zemřel v pondělí 28. srpna ve věku 90 let. Byl posledním rektorem bývalé Vysoké školy strojní a elektrotechnické a nejvýraznějším členem akademického týmu, který už v roce 1989 začal s podporou studujících prosazovat myšlenku vzniku nové plzeňské univerzity. Sloučením VŠSE a Pedagogické fakulty k tomu došlo v září roku 1991.

Zádušní mši za Jiřího Holendu sloužil pater Evžen Rakovský. K pozůstalým i hostům promluvil rektor ZČU Miroslav Lávička. „Byl nejenom rektorem a akademikem, byl také výjimečným člověkem. Jeho odhodlanost a schopnost inspirovat druhé byly nepřehlédnutelné. Byl mentorem a přítelem mnoha z nás a jeho vize a nadšení byly nakažlivé. Já osobně jsem měl tu čest se s docentem Holendou řadu let potkávat na katedře matematiky, kde jsme oba působili. Pamatuji si ho jako nesmírně energického člověka, který nikdy neměl daleko od slov k činům, vždycky byl připraven se zapojit do řešení problémů a pomoci, jak bylo potřeba,“ řekl.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

14. 09. 2023